Oranžová sezona ještě stále není u svého konce. Oblé zeleninové krásky si zaslouží pozornost i při sladkém pečení. Nezapomínáte na ně?
Kromě tradičních obřích muškátových dýní, vyšlechtěných v semenářské stanici ve Veltrusech, český trh nabízí také dýně špagetové a máslové. Zatímco kuchař se v jejich rozlišení nesplete, laik si často neví rady a uchyluje se především k tradičním slaným receptům. O tom, že jsou ale baculaté oranžové krásky vhodné i na sladké pečení, jsme si popovídali s cukrářkou majitelkou slavného IF Café Ivetou Fabešovou.
Podzim vydá velké množství odrůd různých barev a velikostí dýní. Které se nejlépe hodí na sladké pečení a proč?
Podle mých zkušeností se na sladké pečení nejvíce hodí dýně butternut squash – tedy máslová dýně nebo také Hokkaido. Dýně Hokkaido je u nás spíše známa do slaných receptů, ale je také velmi chutná i do sladkého pečení. Má totiž jemně nasládlou, oříškovou chuť, která trochu připomíná jedlé kaštany. Dýně Hokkaido se navíc nemusí loupat; slupka při tepelné úpravě krásně změkne. Máslová dýně je zase ze všech dýní nejsladší a nejsnáze stravitelná, a proto je velmi vhodná i pro miminka. Obě mají velkou výhodu v kratší době pečení, protože jsou velmi měkké.
Více se dočtete v tištěném vydání č. 3/2019 – str. 12.