T&M CREATIVE

Barevná podzimní kuchyně – inspirace v recepturách

13 září, 2021

Přichází podzim a s ním by měla přijít i změna nabídky ve vašem podniku. Nakupování lokálního ovoce a zeleniny s ohledem na roční období má mnoho benefitů. Jedním z nich je vyšší udržitelnost, protože odpadají náklady na dopravu z jiných částí světa. Čerstvá lokální zelenina je navíc také často chutnější, protože se nemusí sklízet předčasně a díky plné zralosti obsahuje také většinou také více živin. Nákupem lokálních plodin od místních farmářů také podpoříte zaměstnanost ve svém regionu. Udělejte svou kuchyni pestrou a barevnou díky podzimní zelenině a ovoci, které použijete v našich receptech.

Kromě klasického dýňového krému či vydatných polévek na zahřátí můžete plody podzimu využít také při pečení dezertů. Nemusíte se přitom omezovat pouze na jablka, hrušky nebo švestky, použít lze i různé druhy zeleniny. Z pečené dýně snadno vykouzlíte voňavé pyré, které lze využít mnoha způsoby. Těstům dodává vláčnost, takže funguje i jako alternativa vajec při pečení. Přebytek dýňového pyré můžete snadno zamrazit.

8 tipů na použití dýňového pyré

  1. do lívanců
  2. do rostlinných karbanátků či burgerů
  3. do těsta na moučníky, cheesecake, sušenky, brownies či muffiny
  4. do domácí pomazánky po umixování s luštěninou (např. dýňový hummus)
  5. do náplně těstovin např. raviolů či lasagní
  6. do slaného koláče quiche
  7. do omáček na těstoviny
  8. do domácí granoly

Kromě dýně nezapomeňte v receptech použít i další podzimní zeleninu, jako je mrkev, zelí, růžičková kapusta nebo červená řepa. Nechte se inspirovat našimi oblíbenými podzimními recepty v rostlinné verzi.

Dýňový hummus

Suroviny
2 hrnky uvařené cizrny
½ hrnku dýňového pyré
2 lžíce tahini pasty
šťáva z poloviny citronu
2–3 stroužky utřeného česneku
1/2 lžičky římského kmínu
1 lžička chilli vloček
½ lžičky skořice
sůl a pepře dle chuti
3 lžíce olivového oleje
Postup
Všechny ingredience kromě olivového oleje dáme do mixéru a promixujeme, konzistenci zvolíme dle preferencí od krémové po hrubou s kousky cizrny. Nakonec vmícháme olivový olej. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo bagetou či pita chlebem.

Mrkvová polévka s arašídovým máslem a koriandrem

Suroviny
2–3 hrnky zeleninového vývaru
1 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku
500 g mrkve
⅓–½ hrnku arašídového másla
rostlinná smetana na zjemnění
citronová šťáva
svazek koriandru
sůl, pepř, chilli
Postup
Na oleji opražíme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mrkev, chilli a pár minut restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí mrkve. Přidáme arašídové máslo a krátce povaříme. Polévku rozmixujeme na krém a zjemníme rostlinnou smetanou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Podáváme s čerstvým koriandrem a chilli.

Krémová polévka z pečené růžičkové kapusty

Suroviny

450 g růžičkové kapusty

3 hrnky zeleninového vývaru

1 hrnek rostlinné smetany

½ hrnku kešu ořechů

2 lžíce lahůdkového droždí

2 šalotky

3 stroužky česneku

olivový olej

sůl, pepř, muškátový oříšek

 

Postup

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 ºC a očistíme růžičkovou kapustu. Pokud jsou růžičky velké, můžeme je rozkrojit na poloviny. Kapustu zakápneme olivovým olejem, přidáme špetku soli a pepře a vložíme na 20 – 25 minut do trouby. V polovině pečení kapustičky promícháme. Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a dvě minuty restujeme. Vmícháme kešu oříšky, muškátový oříšek, horký vývar, pečené kapustičky a rozmixujeme na hladký krém. Na konec polévku zjemníme rostlinnou smetanou a dochutíme solí, pepřem a lahůdkovým droždím.

TIP: Hotový krém můžeme ozdobit nasucho praženými oříšky

Rostlinný coleslaw

Suroviny
1 kg nahrubo nastrouhaného zelí
3 středně velké nahrubo nastrouhané mrkve
½ hrnku rostlinné majonézy
½ hrnku rostlinného jogurt či zakysané smetany
3 lžíce vinného octa
1 lžička třtinového cukru
sůl, pepř
petrželová nať na ozdobu
Postup
V misce smícháme majonézu, jogurt, sůl, pepř, ocet a cukr. Promícháme se zelím a mrkvím a necháme odležet.

Grilovaný květák

Ingredience
2 hlávky květáku
⅓ hrnku nasekaných a pražených vlašských ořechů
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
šťáva a kůra ze dvou citronů
1 lžíce agáve sirupu
1 a ½ lžičky soli
špetka chilli
petrželová nať

Postup
Květák umyjeme a odstraníme listy i košťál. Ostřím nožem nakrájíme na tři hrubé pláty. V menší misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu a kůru, česnek a agáve. Gril předehřejeme na 180 °C. Květák z jedné strany osolíme a z druhé potřeme směsí. Pláty květáku položíme na gril osolenou stranou dolů, přikryjeme a grilujeme přibližně 5 minut. Obrátíme a grilujeme dalších 5 minut. Květák opět potřeme směsí a grilujeme do změknutí. Posypeme chilli, petrželovou natí, oříšky a podáváme s grilovaným bramborem. Skvěle chutná také s domácím bylinkovým pestem.

Burger z placek z červené řepy s avokádovým dipem

Suroviny
2 hrnky nastrouhané červené řepy
¾ hrnku jemných ovesných vloček
½ hrnku uvařené čočky
½ hrnku špaldové mouky
½ nadrobno nakrájené cibule
1 lžíce arašídového másla
2 stroužky česneku
sůl, pepř
tymián
burgerové bulky
listový salát
avokádo
2 lžíce rostlinné majonézy
1 lžička hořčice
citronová šťáva
Postup
Všechny suroviny rozmixujeme a vytvoříme placičky. Smažíme na oleji 3–4 minuty z obou stran nebo upečeme v troubě (přibližně 30 minut na 180 ℃, v polovině pečení otočíme). Burgerové housky opečeme na sucho na pánvi a zkopletujeme burger. Avokádový dip vytvoříme smícháním rozmačkaného avokáda, rostlinné majonézy, hořčice, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Špagety s pestem z červené řepy

Suroviny

300 g celozrnných špaget

3 středně velké uvařené řepy

½ hrnku vlašských ořechů

2 stroužky česneku

2 lžíce citronové šťávy

1 lžíce lahůdkového droždí

sůl, pepř

¼ hrnku dýňových semínek pražených na pánvi

Postup

Špagety uvaříme dle návody a necháme si ½ hrnku vody, ve které se vařily. Uvařenou a oloupanou řepu, vlašské ořechy, česnek, citronovou šťávu, lahůdkové droždí a ½ hrnku vody ze špaget rozmixujeme na hladké pesto. Smícháme s uvařenými špagetami a podáváme posypané opraženými dýňovými semínky.

Dýňové lívance

Suroviny

1 a ½ hrnku špaldové mouky

1 lžička kypřícího prášku

½ lžičky jedlé sody

1 a ½ hrnku rostlinného mléka

¾ hrnku dýňového pyré (pro pyré stačí dýni upéct a rozmixovat)

3 lžíce třtinového cukru

3 lžíce oleje

špetka muškátového oříšku, skořice a soli

Postup
Smícháme zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience. Smícháním obou částí získáme těsto, ze kterého pečeme lívance, přibližně 1 minutu z každé strany. Náplň můžeme zvolit dle chuti a fantazie. K dýňovým lívancům se skvěle hodí javorový sirup, oříškové máslo, hruška či jablko v karamelu, rostlinný jogurt či na sucho pražené oříšky.

Veganský tarte tatin

Suroviny

Těsto

1 a ¼ hrnku pšeničné či špaldové mouky

1 lžíce cukru

¼ lžičky soli

8 lžic rostlinného másla

studená voda dle potřeby

Náplň

4 lžíce rostlinného másla

1 hrnek cukru

5 jablek nebo hrušek

Postup

Suroviny na těsto důkladně smícháme a v případě potřeby přidáme vodu. Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme odležet. Pro náplň rozehřejeme v pánvi rostlinné máslo a přidáme cukr. Vmícháme nakrájené ovoce, špetku soli a jemně promícháme. Vaříme na mírném plameni přibližně deset minut. Směs přendáme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Těsto vyválíme na velikost o něco větší než máme formu a opatrně položíme na jablka. Okraje jemně přitlačíme, aby nevytékala šťáva z ovoce. Pečeme asi 25 minut do zlatova. Po upečení koláč opatrně převrátíme na talíř.

TIP: Pro zvýraznění chutě můžeme do karamelu přidat trochu portského vína.

 

ProVeg Česko je nezisková organizace usilující o svět, ve kterém si každý vybírá lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata a naši planetu. Více informací o možnostech spolupráce najdete na www.proveg.com/cz/horeca.

 

 

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...