T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Bezmasá jídla trendem doby: Jak si s nimi poradili v menzách UK?

20 dubna, 2020

Otázka nutričně vyváženého složení stravy i zvýšená potřeba konzumentů stravovat se zdravěji trápí nejednoho provozovatele zařízeních veřejného stravování. Někteří už na to, jak dostat ke svým strávníkům dostatek potřebných živin ve správném poměru, ale přišli. Cestu za zdravějšími jídly plnými chuti jsme podnikli do menz Univerzity Karlovy.

Mnohé studie chuťových preferencí strávníků veřejných stravovacích zařízení potvrzují, že stále více roste zájem o lehká a bezmasá jídla. Josef Zajíc, vedoucí Útvaru stravovacích služeb Univerzity Karlovy, dokonce uvádí, že podle interní analýzy menz UK přibližně 25–30 % strávníků navštěvuje menzy speciálně za účelem stravovat se bez masa či vegansky. „V plném semestru vydáváme zhruba 5 000 jídel denně, z čehož je tak 1 500 výdejů na všech našich deseti menzách včetně Plzně a Hradce Králové bezmasých,“ potvrzuje a poukazuje také na to, že čím dál častěji slýchají od studentů a dalších strávníků menz o výrazném trendu doby, který doporučuje i tzv. masožravcům alespoň jednodenní masový půst. Cílit tedy také na vegetariánské a veganské pokrmy má jistě svůj smysl.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 1/2020 – str. 27.

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...