T&M CREATIVE

Buďte připraveni! 5 tipů na úspěšný restart vaší restaurace

11 června, 2021

Přišel ten správný čas opět nastartovat vaše podnikání. Zahrádky a vnitřní prostory restaurací jsou otevřeny a také kuchyně jedou opět na nejvyšší obrátky. Ale po několika měsících nuceného uzavření podniků nebo fungování v omezeném režimu prostřednictvím výdejového okénka nemusí být opětovné zajetí do starých kolejí tak hladké a bezproblémové. Jak se tedy jednoduše vrátit k fungování jako před pandemií? Společnost RATIONAL se zeptala několika jejích šéfkuchařů na pár tipů, které vám teď přinášíme.

1. Kontrola kuchyňského zařízení
Pokud je kuchyňské vybavení delší dobu v nečinnosti, je potřeba provést jejich kontrolu. Měli byste se například ujistit, že jsou správně zapojené odpady, zejména v případě konvektomatů tak, abyste se vyhnuli nemilému překvapení. V dalším kroku propláchněte ruční sprchu alespoň po dobu 2 minut. Poté můžete zařízení zapnout, případně otevřít plynový kohout. Proveďte vizuální kontrolu nebo zkoušku těsnosti částí, které přijdou do styku s vodou. Nyní je konvektomat připraven na zkušební provoz v režimu páry, horkého vzduchu a jejich kombinace.
Zařízení jako je multifunkční pánev iVario od RATIONAL může být uvedena do provozu stejně tak lehce. Vše, co musíte udělat, je důkladně propláchnout ruční sprchu a spustit napouštění a vypouštění vody. Samozřejmě další čištění povrchu dna pánve také neublíží.
Pokud si chcete být jistí, že je vše tak, jak má být, můžete kontaktovat jednoho z našich RATIONAL Servisních partnerů, které najdete na stránkách rational-online.com. Pak by nemělo nic bránit spuštění provozu vaší kuchyně.

2. Personál: kdo, kdy a kolik?
Během pandemie, kdy spoustu provozů bylo zavřených nebo fungovaly v režimu výdejových okének, bylo téměř nevyhnutelné upravit pracovní dobu zaměstnanců nebo se dokonce s některými rozloučit. Podniky se sice opět otevírají, ale kvůli avizovaným regulacím ohledně naplnění kapacity vnitřních prostor a dalším hygienickým nárokům bude možné usadit méně hostů než za normálních okolností. První pravidlo: věnujte pozornost poměru počtu zaměstnanců. Kolik personálu je potřeba v kuchyni, kolik je potřeba “na place”? Kolik lidí z původního týmu je k dispozici? Důležité je, aby byl personál složen alespoň z části ze zkušených členů týmu a případně z nových posil. Zkušení zaměstnanci znají procesy, ví, jak spolu pracovat, a jsou schopní se vrátit rychleji zpět do tempa. Nové zaměstnance potřebujete pro obsluhu venkovních prostor, pokud jste si ale jistí, že se i díky počasí zaplní.

3. Týmový duch: jak váš tým opět naváže na předchozí kvalitní úroveň?
Pokud jste už i před lockdownem zaznamenávali jistý úspěch a byli jste známí svou kvalitou, všichni musí táhnout za jeden provaz pro dosažení stejné úrovně. Před otevřením si zorganizujte zkušební provoz. Uvařte si pár testovacích menu, srovnejte si procesy a nalaďte se na stejnou notu. Jestliže nevíte jak na to, nebo nemáte časové možnosti pro přípravu takové akce, zkuste externí pomoc. Poskytovatelé profesionálních kuchyňských zařízení, jako je RATIONAL, mají své experty, kteří umí poradit i v těchto případech. Konzultují s vámi koncepty a kuchyňské procesy a předají své rady. Neváhejte nás kontaktovat a poradit se. Poté máte zaručeno, že tým a vaše služby budou fungovat.

4. Příležitost: co bylo naopak výhodou vynucené přestávky?
Mnozí viděli v tomto vynuceném přerušení provozu příležitost přemýšlet nad možnými změnami. Od vzhledu restaurace po menu, všechno může být revidováno a pečlivě promyšleno. Například se vyplatí přehodnotit nabídku a prostě vyloučit jeden nebo dva pokrmy. Pokud vezmeme v úvahu případné restrikce, které přijdou s otevřením vnitřních prostor, jako je nenaplněná kapacita kvůli udržení vzdálenosti mezi stoly, hygienické opatření nebo kratší otevírací hodiny, bude zapotřebí méně personálu a budete se chtít soustředit spíše na nejoblíbenější pokrmy. Nebo také můžete zapracovat na výrobních procesech. Výrobci jako RATIONAL vám jsou schopní toto představit právě na živých vařeních. Účastí na takovém vaření se k ničemu nezavazujete, takže máte čas promyslet a zpracovat všechny informace a představit si změnu ve své kuchyni.

5. Jaký máte plán pro další lockdown, pokud by snad nastal?
Je jasné, že nic takového již nechceme zažít, ale přesto se to může stát. Sociální interakce můžou být znovu omezeny a vy byste měli mít plán B. Zavřete úplně, protože se vám nevyplatí vařit jen pár hodin denně nebo jen pro “take-away”? Nebo budete vybaveni těmi správnými zařízeními a nabídka bude soustředěna na rozvážkový servis, pokud přijde na nejhorší? Pokud si nejste jistý, proč si neprojít vaše možnosti s profesionálem nebo nezjistit více na živém vaření o kuchyňském vybavení, které zvládne vše? Živé vaření vám ukáží, jak jsou RATIONAL varné systémy flexibilní a najít si to, které je nejblíže vám na rational-online.com.
Každá krize přináší určitá zjištění, na kterých můžeme stavět. Je jisté, že právě díky této krizi se lidé začali více zajímat o své zdraví. To zahrnuje nejen známý pohyb na čerstvém vzduchu, ale také zájem o to, co konzumujeme. Zajímá nás z jakého zdroje máme maso, jak ošetřena je zelenina a ovoce, které kupujeme, nebo nové možnosti stravování a diety. Ostatně tento trend můžeme sledovat posledních pár let nejen ve světě, ale i u nás. RATIONAL varné systémy již dokázaly, že skvěle zvládají tradiční českou kuchyni, od obyčejných řízků po vynikající svíčkovou. Chceme nyní ukázat, že jsou také schopné pomáhat s přípravou zdravých a nutričně vyvážených pokrmů, které si zachovají své hodnoty díky šetrné tepelné úpravě.
Chceme jít v tomto trendu příkladem, proto jsme se rozhodli spojit síly s uznávanou kuchařkou a nutriční specialistkou, Kristýnou Ostratickou. Připravili jsme 4 speciální živé vaření právě na téma zdravého stravování. Ukážeme vám přípravu vícechodového menu pomocí konvektomatu iCombi Pro nebo multifunkční pánve iVario Pro. Samozřejmostí je bezplatná účast bez dalších závazků. Přihlásit se můžete na cz.getready2021.com, kde najdete také další tipy a trendy. Chceme vás inspirovat, jak je možné promyslet a přetvořit koncept vaší kuchyně a nabídky ke spokojenosti hostů. Buďte vždy o krok napřed, nabídněte hostům vyšší kvalitu a připravte se na rušnou letní sezónu. Hosté se nemůžou dočkat, až budou moci navštívit své oblíbené podniky.

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...