T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Čočkové lečo s tofu a černou solí

3 září, 2020

Lečo se dělá všemožně – s vejci, s klobáskou, ale také s pikantní paprikou nebo s česnekem. Tato verze je velice neobvyklá, chutná skoro, jako by v ní byla klobáska, k čemuž výrazně přispívá použití uzené papriky. Tofu s černou solí zde opět nahrazuje vejce a jídlo pěkně zahustí. Recept je velice rychlý, hodí se k létu, kdy nechcete trávit dlouhé chvíle v kuchyni.
Počet porcí 4, doba přípravy 40 minut

  • Budeme potřebovat:
    80 g červené loupané čočky
    800 g rajčat
    2 červené cibule
    olivový olej
    mořská sůl
    ½ kg žlutých slovenských paprik
    2 lžíce uzené papriky
    200 g tofu natural
    1 lžíce černé soli
    1 lžička mleté kurkumy
    mletý pepř
    petrželka nebo pažitka na posyp
  • Návod:
    Čočku namočíme a necháme nejlépe 4 hodiny nabobtnat. Rajčata nakrojíme do křížku, vložíme do větší mísy a zalijeme vroucí vodou; necháme 10 minut ponořené. Vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli osmahneme na oleji do růžova, zasypeme paprikou, krátce orestujeme a zalijeme 3 dcl vody. Vsypeme čočku a dusíme asi 5 minut. Přidáme rajčata, na větší kostky nakrájené papriky, lehce osolíme a pozvolna dusíme 10–15 minut, dokud se voda téměř nevyvaří. V misce rukou nebo vidličkou rozmačkáme tofu, černou sůl a kurkumu. Přidáme do hrnce, jídlo opepříme a asi minutu povaříme. K vylepšení chuti můžeme přidat i 2 lžíce sójové omáčky. Servírujeme klasicky s pečivem či bramborem, posypané nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

 

Aktuálně

Podnikání rozjelo nejvíc lidí skoro za 30 let – nejčastěji v gastronomii

18 února, 2023

Navzdory drahým energiím a vysoké inflaci vzniklo loni v ČR více než 112...

Nové zimní menu od šéfkuchaře Marka Fichtnera v Trezoru restaurace Červený Jelen

25 ledna, 2023

Trezor zpravidla bezpečně ukrývá vzácné cennosti. A nejinak je tomu v případě kulinářského...