T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Dějiny příborů na našich stolech

16 listopadu, 2019

Jíst svůj oběd lžící, vidličkou a nožem bylo zcela běžné až teprve koncem 18. století. Vlastnictví příboru bylo výsadou jen dobře postavených lidí ve společnosti. Kdo něco znamenal, ten s sebou ke stolu nosil své osobní pouzdro s příborem, který byl někdy úplným klenotem. V muzeích po celém světě jsou dochovány příbory ze stříbra, zlata i slonoviny, vykládané drahými kameny.

Pouzdro se nosilo na každou hostinu a vozilo se s sebou na cesty. Drahocenné kousky se dědily po celé generace. Stříbrné lžičky s monogramem se v bohatších rodinách dávaly darem při narození a křtu dítěte, proto se o bohatých říká, že se narodili se stříbrnou lžičkou v puse.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 3/2019 – str. 16.

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...