T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Dlouhověkost na talíři aneb bohatství ukryté v luštěninách

6 dubna, 2021

Projekty České veganské společnosti mají jeden hlavní cíl – snaží se zlepšovat a usnadňovat život lidem, kteří z různých důvodů chtějí snížit svoji spotřebu živočišných produktů nebo je úplně vyloučit. Luštěniny by měly být jednou z hlavních složek zdravého nejen rostlinného jídelníčku, ale právě experimentování s luštěninami a obilninami je pro většinu lidí náročné a panuje všeobecný strach, že jídlo nakonec nebude příliš chutné. Proto ČVS spojila své síly s Bonduelle s cílem ukázat lahodné recepty z luštěnin a informovat o benefitech jejich zařazení do jídelníčku.

Ve spolupráci s Bonduelle jsme pro širokou veřejnost připravili nejen webinář na téma Dlouhověkost na talíři aneb bohatství ukryté v luštěninách, ale také e-book plný lahodných luštěninových receptů, do jehož přípravy se zapojila i známá influencerka a blogerka MaruškaVeg. Naši sledující se také mohou těšit na praktické videorecepty a soutěž na našem Instagramu o zajímavé balíčky plné luštěninových produktů,” popisuje spolupráci koordinátorka Jana Hajrová.

V Bonduelle jsme všichni hluboce spjati s půdou, jakožto nejcennějším majetkem nás všech. Zaměřujeme se na inovování celého procesu rostlinné výroby, který začíná na poli u našich farmářů a končí u vás na talíři,” sděluje Ľudmila Tóthová, Junior brand manažerka Bonduelle. Podporujeme udržitelné a diverzifikované zemědělství a neustále zkoumáme nové způsoby pěstování a zpracování zeleniny, které jsou šetrné vůči naší planetě. V současnosti spolupracujeme s 3 400 zemědělci a pěstujeme více jak 500 druhů zeleniny,” doplňuje Tóthová.

Pilíře udržitelného hospodářství Bonduelle

Bonduelle se zavázalo k udržitelnému hospodářství prostřednictvím těchto kroků:

  1. Sklizeň v plné zralosti a sezóně. Zelenina je pěstovaná v její přirozené sezóně a v oblastech, které jsou pro danou plodinu nejvhodnější. Aby byla zabezpečená nejlepší chuť, barva a textura spolu se zachováním maximálního množství vitamínů a minerálů, se zelenina sklízí až v plné zralosti a je zpracována do 5 hodin od sklizně. Proto jsou výrobní závody v těsné blízkosti polí.
  2. Omezení pesticidů. Inovativní pěstitelské postupy testuje Bonduelle na třech pilotních farmách s cílem, aby do roku 2025 veškerá obdělávaná půda využívala alespoň dvě alternativní kultivační techniky.
  3. Ochrana biodiverzity a půdy. V Bonduelle dbají na zachování biodiverzity prostřednictvím ochrany vody a půdy, snížením chemických vstupů a celkové uhlíkové stopyCílem Bonduelle do roku 2025 je 100% využitelnost celé sklizně včetně zbytků.
  4. Používání udržitelných obalů. Složení, váha a environmentální stopa obalů je to, čím se Bonduelle neustále zabývá a snaží se plně integrovat do cirkulární ekonomiky. Cílem je do roku 2025 snížit hmotnost a tloušťku obalů a dosáhnout 100% recyklovatelných nebo opakovaně použitelných obalů.
V Bonduelle dobře víme, že příroda je naše budoucnost a proto jsme přesvědčeni, že zajištění potravy pro 9 miliard lidí po celém světě je možné jen díky luštěninám, zelenině a ovoci, které budou pěstované způsobem šetrným vůči přírodě,” říká Ľudmila TóthováNašim cílem je inspirovat lidi k přechodu k rostlinné stravě a tím přispět ke zdravému životnímu stylu lidí a zdraví naší planety,” dodává Tóthová.

Aktuálně

Velikonoční tradice ve slezské kuchyni

1 dubna, 2021

Už od nepaměti se člověk těšil na jaro. Když byla zima již...

Aplikace umožňující otevřít podniky je téměř hotová, čeká se na vládu

28 března, 2021

Aplikace ukáže, že nejste infekční. Je téměř hotová, čeká se na vládu....