T&M CREATIVE

Dobropečení s Josefem Maršálkem v restauraci Červený jelen: Ochutnejte Manhattan tartaletku a pomozte dobré věci  

5 října, 2022

V oblíbené pražské restauraci Červený jelen pokračují v konání dobrých skutků. Ke zdejšímu týmu se coby „dobroexternista“ připojila další známá osobnost – cukrář a porotce soutěže „Peče celá země“ Josef Maršálek. Ten spolu s Klárkou Řezníčkovou, pastry chefkou Červeného jelena, vytvořil přímo božský dezert: Manhattan tartaletku, která pohladí nejen na jazyku, ale i na duši. Ukrývá v sobě tonka karamel cheesecake, vanilkový popcorn, chilli oříšky, krém namelaka z ruby čokolády nebo třeba višňový kaviár. Tento výjimečný dezert bude v Červeném jelenovi v prodeji do konce roku. Výtěžek půjde na konto organizace Dortem proti rakovině, která pomáhá dětem s onkologickým onemocněním.

S organizací Dortem proto rakovině spolupracuji téměř rok. Zaměřuje se a cílí na ty nejmenší a zároveň nejzranitelnější onkologické pacienty, na děti, a jejich rodiny. Dortem skutečně můžeme pomáhat více, než si myslíme. A Manhattan? Je to část města, které nikdy nespí, země, ve které je všechno možné a která světu dala delikatesy v podobě popcornu, cheesecaku a nebo karamelových burských oříšků. A to všechno, a mnohem více, v naší Manhattan tartaletce najdete,“ říká Josef Maršálek.

V naší společnosti věříme, že dobrodiní plodí další dobro. A proto jsme vymysleli tzv. dobrovaření, dobropečení a dobročepování. Princip je jednoduchý. Ve všech případech veřejně známější člověk stráví několik hodin buď s naším executive chefem Markem Fichtnerem, pastry chefkou Klárou Řezníčkovou nebo mistrem výčepním Mírou Nekolným. V případě dobrovaření či dobropečení vznikne díky této spolupráci jídlo či dokonce celé menu, které po dobu několika týdnů prodáváme a z něhož jde veškerý zisk na předem určený projekt. Dobročepování je kratší, ale o to intenzivnější… Dobrovýčepní totiž po zácviku rovnou čepuje 2–3 hodiny pivo buď přímo veřejnosti, nebo skupině přátel, které si při této příležitosti pozve. Z každého vyčepovaného piva jde opět část zisku na předem určený projekt“, upřesňuje Jiří Panuška, spoluzakladatel a CMO skupiny RCBG, do které patří také restaurace Červený jelen.

Zatím se do charitativního projektu zapojili třeba olympijská vítězka Eva Samková výtvarnice Eliška Podzimková, hudebník a herec Vojtaano, foodblogerka Markéta Pavleje či zpěvák Ben Cristovao. Vítězce soutěže MasterChef Veronice Dinišové alias Besky a zároveň autorce předchozího „dobrodezertu“ Nebesky s Besky se podařilo prodejem téměř 1 700 kusů získat pro nadaci Adra 25 000 Kč.

 

O restauraci Červený jelen

Restaurace Červený jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.

Restaurace Červený jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a à la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...