T&M CREATIVE

Festival minipivovarů na Pražském hradě slaví 10 let

4 června, 2022

 

V pátek 10. června a v sobotu 11. června proběhne jubilejní 10. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Festival, kterého se bude letos účastnit 50 českých a moravských pivovarů, má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé České republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím. V tomto roce se bude jednat o Polsko.

Od počátku konání tohoto prestižního festivalu jsme jako produkční agentura akce a mediální partner zase u toho. Přijďte oslavit důstojný svátek kvalitního piva s námi! 

 

„Každý z pivovarů vybere svá dvě nejlepší piva a k degustaci bude připraveno přes 100 druhů piv 33 různých stylů z celé republiky. Celkově se zdarma vyčepuje přes 5 000 litrů piva, což představuje na 66 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 39 degustačních dávek. Na Festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří podají návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace o svých pivech. Festival je tak pro milovníky piva jedinečnou příležitostí, aby na jednom místě ochutnali desítky kvalitních vzorků z produkce minipivovarů a nahlédli tak do stále pestřejšího světa malých výrobců piva,“ říká za organizátory Jan Šuráň.

Vstupenky jsou k dispozici online ZDE, na každý den jich je připraveno 1200 a část z nich se bude prodávat i přímo na místě. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu. Cena zahrnuje katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Festival se bude konat v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 10. června od 14 – 20 hodin a v sobotu 11. června od 12 – 20 hodin. Milovníci piva se mohou těšit například na populární svrchně kvašené Ale, IPA, NEIPA, sour beery, piva dozrávaná v sudech po jiných alkoholech (barel aged) a samozřejmě také na klasické ležáky.

„Přesto, že minipivovary utrpěly za poslední dva roky mnoho ran, můžeme říct, že žijeme dál a společně to oslavíme právě na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Pivovarství je totiž národní poklad a bez něho by byl společenský život ve vážném ohrožení,“ uvádí Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů a dodává: Minipivovarů se zdražování energií týká stejně, jako všech ostatních. Pivo je energeticky náročnější výrobek, stejně jako jeho hlavní surovina – slad. Pandemie byla první rána, kterou, zaplať pán Bůh, většina z nás přežila. Přesto od začátku pandemie ukončilo nebo přerušilo svoji činnost téměř 30 pivovarů. S kompenzacemi se totiž na nás jaksi pozapomnělo. Nové pivovary sice vznikly, ale jednalo se převážně o dokončované projekty z doby před pandemií. Věříme, že i s druhou ránou, kterou je extrémní zdražování energií, si nějak poradíme.“

Náklady rostou postupně, největší nárůst očekává Českomoravský svaz minipivovarů po sklizni. „Zemědělci nechtějí, resp. ani nemohou dodržet dlouholeté kontrakty. Hnojiva meziročně narostla o 200 %, cena energie, které je na výrobu sladu a piva zapotřebí poměrně velké množství, se zvedla několikanásobně. Ceny pohonných hmot narostly bleskově a v ceně piva hraje cena dopravy jak surovin a materiálů, tak vlastního výrobku, nezanedbatelnou část. Nyní můžeme říct, že jednoznačně dojde ke zdražení ještě do konce roku, a to podle toho, jak budou končit původní ceny v nákladech. Ceny vstupů totiž rostou podstatně více, než roste celková inflace. U základních surovin je cena ovlivněna navíc úspěšností sklizně a světovými cenami komodit,“ dodává závěrem Michal Voldřich.

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...