Hygienické požadavky na prodej / výdej pokrmů s sebou
- balení pokrmů a manipulace s nimi hygienickým způsobem
- kuchaři i obsluha musí nosit ochranné pracovní prostředky (čistý pracovní oděv, jednorázové prostředky – rukavice, rouška, pokrývka hlavy)
- často je měnit – vždy při možnosti kontaminace
- balení pokrmů do hygienicky čistých obalů vhodných pro styk s potravinami (doklad – prohlášení o vhodnosti obalů musí být k dispozici)
- předání povinných informací spotřebiteli – název pokrmu, informace o látkách způsobujících alergie a nesnášenlivost (alergeny)
- při objednávkovém systému musí být informace k dispozici v okamžiku objednání (v nabídkovém listu na internetu, na vytištěném jídelníčku – podle způsobu nabídky a objednávání)
- při výběru na výdejním místě – musí být informace o alergenech dostupná v místě prodeje
- POZOR – při používání číselných kódů nebo symbolů, musí být v blízkosti dostupná legenda vysvětlující číselné kódy
- v místě prodeje viditelně umístěná informace, že pokrmy jsou určené pro okamžitou spotřebu bez skladování
- pokud jsou balené pokrmy prodávány za účelem uchování k pozdější spotřebě, je nutné je řádně označit etiketou pro balené pokrmy s informací o datu spotřeby, podmínkách uchování a způsobu použití
- dodržení požadavků na teplotu pokrmů
- teplý pokrm nejméně + 60° C v okamžiku prodeje
- studený pokrm do + 8° C, po dobu výdeje je možné krátkodobé zdržení pokrmů mimo zařízení s řízenou teplotou
- zchlazený pokrm pro pozdější ohřev do +4°C
- hygienická čistota výdejního místa – k dispozici dezinfekce a jednorázové utěrky na pravidelnou dezinfekci místa
- k dispozici dezinfekce pro zákazníky
- doporučení: pracovník zajišťující manipulaci s penězi nesahá na balíčky s pokrmy
- zajistit dodržování všech postupů pro výdej pokrmů z okénka a jejich konzumaci dle platných vládních opatření → Mimořádná a ochranná opatření – Aktuální informace o COVID-19 (mzcr.cz)
Zdroj: HASAP Consulting, s. r. o.