T&M CREATIVE

Hygienické požadavky na prodej / výdej pokrmů s sebou

16 dubna, 2021

Hygienické požadavky na prodej / výdej pokrmů s sebou

  • balení pokrmů a manipulace s nimi hygienickým způsobem
    • kuchaři i obsluha musí nosit ochranné pracovní prostředky (čistý pracovní oděv, jednorázové prostředky – rukavice, rouška, pokrývka hlavy)
    • často je měnit – vždy při možnosti kontaminace
  • balení pokrmů do hygienicky čistých obalů vhodných pro styk s potravinami (doklad – prohlášení o vhodnosti obalů musí být k dispozici)
  • předání povinných informací spotřebiteli – název pokrmu, informace o látkách způsobujících alergie a nesnášenlivost (alergeny)
    • při objednávkovém systému musí být informace k dispozici v okamžiku objednání (v nabídkovém listu na internetu, na vytištěném jídelníčku – podle způsobu nabídky a objednávání)
    • při výběru na výdejním místě – musí být informace o alergenech dostupná v místě prodeje
    • POZOR – při používání číselných kódů nebo symbolů, musí být v blízkosti dostupná legenda vysvětlující číselné kódy
  • v místě prodeje viditelně umístěná informace, že pokrmy jsou určené pro okamžitou spotřebu bez skladování
  • pokud jsou balené pokrmy prodávány za účelem uchování k pozdější spotřebě, je nutné je řádně označit etiketou pro balené pokrmy s informací o datu spotřeby, podmínkách uchování a způsobu použití
  • dodržení požadavků na teplotu pokrmů
    • teplý pokrm nejméně + 60° C v okamžiku prodeje
    • studený pokrm do + 8° C, po dobu výdeje je možné krátkodobé zdržení pokrmů mimo zařízení s řízenou teplotou
    • zchlazený pokrm pro pozdější ohřev do +4°C
  • hygienická čistota výdejního místa – k dispozici dezinfekce a jednorázové utěrky na pravidelnou dezinfekci místa
  • k dispozici dezinfekce pro zákazníky
  • doporučení: pracovník zajišťující manipulaci s penězi nesahá na balíčky s pokrmy
  • zajistit dodržování všech postupů pro výdej pokrmů z okénka a jejich konzumaci dle platných vládních opatření → Mimořádná a ochranná opatření – Aktuální informace o COVID-19 (mzcr.cz)

Zdroj: HASAP Consulting, s. r. o.

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...