I když Českou republiku pokrývá více než 34 % lesních pozemků, které nabízejí širokou paletu ryze lokálních zajímavých surovin, jako jsou borůvky, ostružiny, lesní jahody či houby, české restaurace s tímto trendem čerpat zdroje místně stále ještě nedokážou dostatečně pracovat…
Oproti Itálii či Rakousku, kde najdeme například houby v menu každého druhého podniku téměř celoročně, u nás jsou doménou spíše restaurací s fine dinning potenciálem. Přitom Češi jsou podle statistik národ houbový, každoročně do lesa vyrazí houbařit až dvě třetiny všech obyvatel naší země a údajně si v sezoně domů odnese každý houbař průměrně sedm kilogramů hub za týden. Houbový podzim ve znamení zadělávaných klouzků, bedlového guláše, obalovaných hříbků či specialit z kotrče může mít tedy podle mykologů pro gastro podniky ryze pozitivní náboj!
Více se dočtete v tištěném vydání č. 3/2019 – str. 25.