Jak chutná pravý pepř, vám může odpovědět jedině Klára Dohnalová a David Pavel z .pepper..fieldu. Ti před rokem totiž přivezli do České republiky certifikovaný pepř z provincie Kampot z Kambodže, který má status luxusního, výjimečného a nejvzácnějšího pepřového koření světa. Letos s kampotským pepřem z Kambodži vyhráli cenu Grand Prix na veletrhu For Gastro, kde jsme jim položili několik otázek…
Kláro, jaká byla cesta kampotského pepře do Čech?
Vše začalo v Kambodži, po které jsme s přítelem cestovali. Velmi brzy jsme zjistili, že tam mají nejvzácnější pepř na světě, který má stejné certifikace jako pravé champagne. Teritorium Kampot je totiž celosvětově nejlepší místo na pěstování. Momentálně je v Kampotu asi 400 malých farem, které mají vypěstovaný naprostý klenot, ale stále není mnoho vývozců. Nás napadlo, že bychom mohli kambodžskou ekonomiku nakopnout právě vývozem toho nejcennějšího, co mají. Rok nám trvalo, než se to podařilo, a dodnes jsme jedni z prvních, kteří princip našeho vývozu založili na faire trade. Je to vlastně ta nejnáročnější cesta vývozu, ale nás těší, že například díky vánočním tržbám jsme dokázali zabezpečit padesát rodin.
Více se dočtete v tištěném vydání č. 1/2020 – str. 21.