T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Kavárna: Pastéis de Belém

5 dubna, 2020

Některé pochoutky spatří světlo světa jen čirou náhodou, nebo je jejich recept vytvořen z nouze, nebo naopak vznikne úplná lahůdka z nadbytku. Nadbytek stál také za slavným receptem na vynikající malé koláčky se zapečeným žloutkovým krémem, zvané Pastéis. Lidově se v Portugalsku říká tomuto dezertu Pastel de nata-dezert s krémem, název Pastéis de Belém smějí používat jen majitelé původního, samozřejmě tajného receptu.

Malebná čtvrť Santa Maria Belém je předměstím Lisabonu. Stojí zde nejen hojně turisty navštěvovaná věž Torre de Belém, ale i klášter svatého Jeronýma, kde jeptišky potřebovaly ke škrobení bílých límců na svém řeholním hábitu velké množství bílků. Zbývaly jim tedy žloutky a sestry si samozřejmě lámaly hlavu, jak je využít. Začaly péct malé košíčky z listového těsta, které plnily žloutkovým krémem, sypaly skořicovým cukrem a pak krátce zapékaly v chlebové peci. Dle svého tajného receptu pekly stále více koláčků, které i prodávaly, a tím pomáhaly klášternímu rozpočtu. Následkem revoluce v roce 1820 byly ale v roce 1834 zrušeny kláštery a řeholní sestry musely do vyhnanství. V té době prý představená kláštera nabídla recept sousedícímu malému rodinnému obchodu.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 1/2020 – str. 10.

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...