3. ročník potvrdil, že soutěž pro mladé talentované studenty, která jim bude vytvářet PŘÍLEŽITOSTI, a ve které se budou hlavně
UČIT A SBÍRAT ZKUŠENOSTI od zkušených šéfkuchařů, je cesta správným směrem, která dává smysl.
Rádi bychom tedy vyhodnotili, jaký byl, co přinesl a jak splnil svá očekávání.
Hlavním cílem soutěže KU Young Chef bylo navázat na vzdělávací program Kulinářské umění, do kterého je k dnešnímu dni zapojeno 65 škol z celé ČR, 460 učitelů a téměř 5.000 žáků a začít talentovaným absolventům gastronomických a hotelových škol
VYTVÁŘET PŘÍLEŽITOSTI, které jim umožní nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii.
V průběhu celé soutěže se podařilo propojit skupinu mladých talentovaných studentů, kteří mají zájem budovat svou kariéru v gastronomii se skupinou zkušených šéfkuchařů, jejich budoucích perspektivních zaměstnavatelů. Díky tom jsou vítězové vlastně všichni soutěžící. Každý z nich totiž dostal možnost najíst si svého mentora, profesionálního šéfkuchaře, a začít získávat tolik potřebné profesionální zkušenosti, které jim pomohou budovat úspěšnou kariéru v gastronomii.
Dalším cílem bylo vytvořit soutěž, ve které se budou soutěžící hlavně UČIT A SBÍRAT ZKUŠENOSTI od zkušených šéfkuchařů a profesionálů. To se podařilo na výbornou a všichni soutěžící se shodují na tom, že hlavním benefitem jejich účasti v soutěži byly
„Master class“, ve kterých měli možnost prakticky se naučit širokou škálu kulinářských technik od těch nejzkušenějších šéfkuchařů. Soutěžící také velmi oceňovali možnost si v odpoledních soutěžních blocích okamžitě a prakticky vyzkoušet své nové zkušenosti a dovednosti a získat okamžitou zpětnou vazbu opět od zkušených profesionálů.
„Chtěli jsme soutěžící seznámit se zkušenými šéfkuchaři, restauratéry a profesionály a na příkladech jejich konkrétních kariér jim demonstrovat, že úspěšná kariéra v gastronomii se nedá vybudovat přes noc nebo v prvních několika letech po škole, ale že je to dlouhodobá práce a úsilí. Snažili jsme se je přesvědčit o tom, že jejich jediný cíl na další desetiletí je
NAJÍT SI SVÉHO MENTORA, UČIT SE, SBÍRAT ZKUŠENOSTI A PŘIPRAVOVAT SE na jejich úspěšnou kariéru v gastronomii a na roli lídrů a šéfkuchařů. Ten, kdo to uspěchá, skončí v průměru nebo v jiném oboru. A ten, kdo bude trpělivý, pracovitý, pokorný, vytrvalý a spolehlivý, vytvoří si solidní referenci a bude sklízet úspěchy. A to většina soutěžících pochopila a vzala si to za své, což s ostatními zapojenými šéfkuchaři považujeme za jeden z hlavních úspěchů a benefitů této soutěže. Teď už záleží na individuálním přístupu každého ze soutěžících a jak s touto PŘÍLEŽITOSTÍ, která jim byla předložena, naloží.“, říká Jiří Roith, zakladatel soutěže KU Young Chef a vzdělávacího programu Kulinářské umění.
2. ročník soutěže KU Young Chef 2020 tedy splnil a možná i předčil naše očekávání a teprve budoucnost ukáže, zda vytváření takových PŘÍLEŽITOSTÍ pro mladé talentované studenty pomůže skutečně vychovat novou generaci zkušených šéfkuchařů, restauratérů a nových Ambasadorů.
Děkujeme všem zapojeným šéfkuchařům a profesionálům v gastronomii, kteří věnovali svůj drahocenný čas a zkušenosti mladým talentovaným studentům a pomohli jim tak vytvářet PŘÍLEŽITOSTI v gastronomii.
Děkujeme také všem partnerům, bez kterých bychom tuto soutěž nikdy nedokázali zorganizovat.
A v neposlední řadě děkujeme také všem školám, učitelům a žákům, kteří svou každodenní pilnou prací vdechli myšlence KU život a svým přístupem ji přetvořili v realitu, která má budoucnost a velký potenciál pro mladou nastupující generaci mladých talentů gastronomie!
Je to pro nás motivace začít připravovat 4. ročník a udělat ho ještě lepší a úspěšnější!
Výsledky soutěže – kategorie student:
- Celkové 1. místo: Hana Budková (viz hlavní foto), hotelová škola Poděbrady
Více informací se dozvíte zde.