Na výjimečnou událost konanou jednou za čtyři roky – kuchařskou olympiádu IKA – se těší celý gastronomický svět. Letošní již 25. ročník soutěže, který proběhl ve Stuttgartu ve dnech 14.-19. února, hostil více než dvě tisícovky soutěžících kuchařů z 59 zemí světa. Jak se dařilo našim tuzemským týmům v boji o přední olympijské pozice v tak silné konkurenci? Oslovila porotu česká moderní gastronomie?
Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR:
„Obrovský dík patří všem, kteří byli součástí olympiády. Mám na mysli samozřejmě jednotlivé členy soutěžních týmů, ale současně i každého jednoho sponzora. Bez partnerů by se tato disciplína dala na světové úrovni reprezentativně vykonávat jen stěží. Musí být jednoznačně řečeno, že všichni, kteří se olympiády účastní, reprezentují nejen sebe, ale především to, co se v oboru české gastronomie odehrává. V případě týmů AKC ČR navíc i naši asociaci. Jednotliví členové jsou profesionálové a nadšenci zároveň, kteří přípravám a tréninkům obětují svůj volný čas, mnohdy i placené zaměstnání, aniž by z toho měli přímý zisk. Konkrétně bych v této souvislosti chtěl vyzdvihnout působení obou týmových manažerů, Tomáše Poppa a Marka Svobody. Jejich entuziasmus posunul úroveň i možnosti týmů výrazně dopředu. Soupeřům, kteří jsou s ohledem na zázemí často v nesrovnatelné výhodě, ukazujeme, že se neustále vyvíjíme. Věřím proto, že díky úspěšným výsledkům ze Stuttgartu, ale i z ostatních světových soutěží a spolu s aktivitou těch správných lidí, se nám společně daří upevňovat přesvědčení, že podílet se na podpoře a reprezentaci České republiky prostřednictvím oboru gastronomie smysl má.“
Více se dočtete v tištěném vydání č. 1/2020 – str. 2.