T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Lukáš Uher: Sázet na jednoho koně se nevyplatí

21 února, 2021
O stávající situaci a náboru do Juniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky jsme si povídali s jeho kapitánem.

Kdy jste začali vybírat nové členy Juniorského národního týmu?

Výběru nových mladých kuchařů do Juniorského národního týmu jsme se začali věnovat už loni v únoru po návratu z kuchařské olympiády IKA ve Stuttgartu, ještě než obor ochromil nouzový stav. Už v té době totiž bylo jasné, že na další roky budeme potřebovat novou generaci mladých. Díky programu Kulinářského umění se nám pak během roku tříbili vybraní talenti z jednotlivých

škol v celé ČR. Ti nejlepší se pak v létě utkali ve finále v soutěži KU Young Chef. A protože se na soutěži spolupodílím jako člen poroty, ambasador a komisař, potvrdil jsem si svůj tip na jednotlivé možné nové členy, které jsem pak oslovil s nabídkou zúčastnit se náboru do juniorského národního týmu.

 

Co musí mít ideální kandidát?

Mladý kuchař musí mít nejen talent a zájem, ale i podporu školy nebo zaměstnavatele, u kterého je na stáži nebo pracuje. Tréninky totiž sežerou hodně času. Troufám si říct, že všichni, kdo jsou osloveni, aby se náboru účastnili, mají jednoznačný talent, aby v týmu mohli být. Nejdůležitější ze

všeho pak je, jak si mladí kuchaři vedou týmově v době příprav na jednotlivé soutěže.

 

Jak tomu mám rozumět?

V týmu to je vždy jinak, než když člověk soutěží jako jednotlivec. Víc než být hvězda sám za sebe, je důležité být týmovým hráčem. V soutěži je sice jen pět šest lidí vidět přímo, jsou to ti, co vaří v soutěžní kuchyni, ale za nimi stojí dalších šest kuchařů a cukrář, kteří jsou neméně důležití a k výsledku pomáhají. Jejich práce je sice v rámci soutěže neviditelná, ale strašlivě důležitá.

V průběhu let jsem totiž pochopil, že je lepší pozice v týmu dublovat. Když nemůže jeden, ten druhý musí být stejně dobrý, aby zvládal zaskočit. Je to i z toho důvodu, že se na vyvrcholení kuchařských soutěží Olympiádu ve Stuttgartu a Světový pohár v Lucembursku – připravujeme dva roky. A to je pro mladého člověka dlouhá doba. Už se mi stalo, že jeden z členů týmu odjel na

zahraniční stáž do hotelu Kempinski a už se nevrátil, zůstal tam pracovat. Sázet na jednoho koně se nevyplatí.

 

Je možné se vůbec v nouzovém stavu na soutěže připravovat?

Abychom se dokázali připravit na týmovou soutěž, nemůžeme to dělat individuálně. Samozřejmě, že se každý kuchař může zdokonalovat samostatně, ale pro soutěž týmů potřebuje týmovou zkušenost. Tu nám nouzový stav značně komplikuje. Zůstávám proto s potenciálními novými kuchaři v kontaktu přes sociální sítě, takže konzultujeme, komunikujeme a udržujeme zájem alespoň takhle. Za normálních okolností bychom se jako tým potkávali jednou za měsíc a měli i nějaké individuální konzultace s jednotlivci. Jenže tohle nám covid ukončil. A nejen to. Kvůli pandemii nemůžeme plnit ani závazky, které máme vůči našim partnerům národních týmů.

I tak stojí při nás, čehož si nesmírně vážíme a já doufám, že jim to budeme moci vynahradit.

 

 

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...