T&M CREATIVE

MŠ Semínko: Ručíme za kvalitu podávaného jídla

25 května, 2021

V ekologickém centru Toulcův dvůr v Praze Hostivaři objevíte nejen oázu klidu uprostřed města, ale i ekologickou mateřskou školu Semínko s environmentálním programem. Tohle vzdělávací zařízení klade důraz na výchovu našich dětí k udržitelnému rozvoji a na zdravý životní styl.

 

Akreditovaná ekologická mateřská škola Semínko zapsaná v rejstříku MŠMT je vzdělávací institucí pracující pod kontrolou České školní inspekce podle Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. Přesto se v ní množství aktivit dělá trochu jinak, než na co jste při provozu mateřinek zvyklí.

„Semínko vzniklo už v roce 2003 ve Středisku ekologické výchovy Hlavního města Praha. Založila jej nestorka ekologické výchovy v Čechách Emilie Strejčková s posláním vést děti k většímu kontaktu s přírodou, odpovědnosti k planetě a udržitelnému způsobu života,“ vysvětluje ředitelka školky Magdaléna Kapuciánová. „Součástí Semínka je členitá certifikovaná přírodní zahrada o rozloze více jak 1000 m², takže klademe důraz na pravidelný pobyt dětí venku. Ty jsou v Semínku v pravidelném a přímém kontaktu se zvířaty a to jak uvnitř (máme pakobylky, agamu, rybičky i canisterapeutického psa Doru) nebo na farmě Toulcova dvora. Slavíme lidové svátky, vedeme děti k soběstačnosti, rozvíjíme jejich morální vlastnosti ve vztahu k rostlinám a živočichům a hlavně je vychováváme bez televize a počítače,“ dodává. Že to v Semínku umějí, dokazuje ocenění UNESCO pro organizace vzdělávající pro trvale udržitelný rozvoj, které škola získala v roce 2013. Ale to není ani zdaleka vše.

Zdravá škola, spokojené děti

Školní jídelna v Semínku jako první v České republice splnila všechna kritéria v bronzové, stříbrné i zlaté úrovni programu Skutečně zdravá škola a stala se pomyslnou „vzorovou školou“ a „příkladem dobré praxe“ ve stravování dětí v předškolním věku. „Vaříme převážně z čerstvých surovin a biopotravin. Naším cílem je seznámit děti i s cestou surovin až na talíř. Učíme je, jaký význam a dopad má jídlo na jejich tělo a jak původ jídla ovlivňuje životní prostředí. Protože jsme ekologická školka, dbáme i na nakládání se zbytky, kompostujeme a hledáme další nezbytné cesty k celkové udržitelnosti. Děti si navíc množství surovin jako zeleninu a bylinky sami pěstují, starají se o ovocné stromy a keře a v rámci vzdělávacího programu se navíc učí suroviny zpracovávat,“ vypráví vedoucí školní jídelny a zástupkyně ředitelky Iveta Garciová.

Nový přístroj s multifunkčním potenciálem

I proto se na začátku letošního roku rozhodli v Semínku pro modernizaci školní kuchyně. „Po osmnácti letech jsme vyměnili naše kuchyňské zařízení a zakoupili nový konvektomat od značky Retigo. Ten původní už totiž nestačil kapacitně a zároveň jsme se chtěli v oblasti stravování a přípravy pokrmů posunout dál,“ vysvětluje zástupkyně. V Semínku totiž museli vyřešit kvůli pandemii rozdělení provozu tak, aby se jednotlivé skupiny dětí mezi sebou nepotkávaly, čímž se výdej jídla značně prodloužil. Nový konvektomat umožnil kuchařkám udržovat pokrmy při stálé teplotě k výdeji, aniž by se porušila hygienická opatření či kvalita pokrmu.

Modernizací k lepšímu zpracování surovin

„O zakoupení nového konvektomatu jsme uvažovali velmi dlouho, několik let. Pandemie sice byla impulzem pro nákup, ale dalším ze zásadních rozhodnutí pro byla samotná funkčnost stroje a šetrnější metody přípravy pokrmů. V novém multifunkčním zařízení totiž můžeme připravovat většinu jídel převážně v páře. Zachováme tak vyšší nutriční hodnotu a vyšší množství vitaminů a minerálů,“ pochvaluje si konvektomat od Retiga paní ředitelka. „V době lockdownu jsme se navíc díky konvektomatu stali méně závislí na našich dodavatelích. Pečeme si v něm vlastní pečivo, sušíme v něm ovoce, používáme ho při nízkoteplotním i nočním vaření. Začali jsme například dělat vývary, které se nám táhnou přes noc,“ doplňuje Iveta Garciová.

Úspora času i nákladů
„Noční vaření je vlastně práce, která se udělá „sama“. Odpoledne přístroj zapnete a ráno přijdete k hotovému. Dobrá moderní technologie patří ke kvalitnímu stravování. A taky nám velmi pomáhá. Významně šetří čas paním kuchařkám, které pak mají čas upéct např. chléb, vařit složitější pokrmy či zkoušet nové recepty,“ vysvětluje paní zástupkyně. Úspora času jde ruku v ruce i s úsporou nákladů na energie. Pokrmy, které do té doby ve školce připravovali několika různými způsoby, teď vaří najednou v konvektomatu. Personál kuchyně si nové zařízení velmi pochvaluje a Iveta Garciová podotýká, že všechny tahle „chytrá mašina“ naučila ještě více rozvíjet kuchařské schopnosti. A k tomu ještě pořizuje kompletní záznamy provozních událostí (HACCP), které lze snadno stáhnout na USB.

Intuitivně a snadno
Se samotnou obsluhou neměl nikdo problém. „Personál kuchyně bylo samozřejmě třeba zaškolit zástupcem Retiga, ale práce s konvektomatem je neskutečně intuitivní. Je bezvadné, že zařízení komunikuje v češtině,“ vysvětluje Iveta. Velkou pomocí byla i moderní aplikace pro trénink ovládání konvektomatu, kterou si paní kuchařky stáhly do mobilních telefonů, aby se naučily s konvektomatem pracovat a nastavovat jednotlivé programy. „Dnes už dokonce nevyužíváme jen přednastavené programy, ale pracujeme i s vlastními, které lze do přístroje uložit. Dokonce jsme o naše nové technologické přípravy aktualizovali příručku HACCP, abychom mohli stroj a jeho funkce využívat na maximum v souladu s hygienickými požadavky. Kuchyně se nám velmi zprofesionalizovala, navíc metody vaření a pečení v konvektomatu podporují koncepci naší školky, “ dodává Iveta Garciová

Na pohled patrné

Nejlepší je, že si změny v kuchyni všimly i děti. „I naši nejmenší vnímají novinky a pestrost ve stravování pozitivně. Jídlo připravované v páře totiž lépe vypadá i chutná. A navíc děti dostávají ke svačinkám domácí pečivo, pokaždé s něčím jiným (s bylinkami, se semínky…) připravované z různých druhů mouk v biokvalitě. Syrové suroviny nakoupíme, a protože známe jejich technologickou úpravu krok za krokem, můžeme tak ručit za kvalitu podávaného jídla. “

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...