Stejný scénář se opakuje již řadu let: nedostatek vhodného personálu v pohostinství. Již
několik let se trh potýká s nedostatkem učňů, nyní mnoho zaměstnanců váhá s návratem
zpět po lockdownech, našli si stabilnější odvětví, jejich vysněnou práci s lepšími
podmínkami či ohodnocením. Na druhé straně máme zákazníky, kteři očekávají něco
speciálního – speciální servis, výjimečné jídlo. Není jednoduché vybalancovat vše
najednou. Nicméně je tu jeden faktor, který dokáže významně pomoci: přehodnocení
funkčnosti a praktičnosti kuchyně.
Budování týmu, odměňování výkonu a nové modely pracovní doby jsou samozřejmě na prvním místě v
seznamu přání každého zaměstnance. Co je ale také třeba zvážit, je vybavení kuchyně pro vytvoření
lepších pracovních podmínek. „Zvláště když je profesionální kuchyně v provozu již delší dobu, je
zřejmé, že dochází k výraznému zpoždění investic”, říká Jindřich Švestka, obchodní ředitel RATIONAL
pro Česko a Slovensko., ze své vlastní zkušenosti. „V hromadném stravování může být zařízení 20 let
staré, což může způsobovat problémy v práci s ním.“ Nic není tak atraktivního, jako pracovní prostředí
vybavené moderními technologiemi. „Digitalizace a automatizace jsou populární trendy mezi mladými
lidmi,“ dodává Švestka. Doporučuje se dívat na různé možnosti. Z tohoto pohledu je společnost
RATIONAL a její multifunkční pánev iVario jednou z nich. Nahrazuje velkokapacitní fritézy, varné kotle
a tlakové hrnce v segmentu hromadného stravování a díky jejím inteligentním funkcím dokáže převzít
rutinní úkony.
Multifunkční pánev iVario s jednou nádobou s kapacitou 100 a 150 litrů je ideální pro přípravu velkého
množství, přesto v konzistentní kvalitě. Díky výkonnému a přesnému topnému systému není například
problémem restování velkého množství masa. Topný systém zajistí, že maso není díky poklesu teploty
po vložení uvařeno, ale perfektně orestováno. Pro kuchaře je ještě jeden důležitý argument, a to je fakt,
že iVario přebírá nutnou kontrolu nad varným procesem. Kuchař jen na základě pokynů pánve otočí
steak, přidá tekutinu nebo vyjme cokoli, co je potřeba. A přesto se nic nepřipálí a nepřekypí. Dokonce
příprava pokrmů, které vyžadují citlivé zacházení, jako je rizoto nebo pudink vyžadují minimum
pozornosti. To všechno eliminuje stres z rutinní každodenní práce a nechává dostatek času pro další
úkony, stejně tak důležité.
Řešení, jako je například AutoLift, který automaticky vyzvedne pokrm z vody nebo oleje v momentě,
kdy nastavený časový limit procesu skončil, je stejně tak působivé. Vše samozřejmě bez nutnosti
kontroly. Jindřich Švestka upozorňuje: „Výsledky jsou vždy prvotřídní a jsou vždy opakovatelné díky
naprogramovaným varným postupům. Spolehlivěji už to nejde.“
Co funguje ve větším měřítku, funguje také v tom menším: multifunkční pánve iVario Pro 2-S a 2-XS
mají po dvou nádobách, což z nich dělá ještě flexibilnější zařízení. Více úkonů je možné provádět ve
stejnou dobu. Jsou zejména využívány v restauracích a hotelových kuchyních, kde nahrazují klasické
sporáky, hrnce, pánvičky, fritézy a vodní lázně bez kompromisů na kvalitě. Jsou vybaveny stejnou
technologií jako větší modely. Všechny modely jsou stejně výkonné. Jsou až 4krát rychlejší, přesto
vyžadují až o 40 % méně energie než konvenční kuchyňské zařízení.
Digitalizace není cizí ani multifunkční pánvi iVario. Obvykle je to záležitost několika málo kroků, aby
byla připojena k digitální platformě pro správu kuchyně ConnectedCooking pomocí chytrého telefonu,
tabletu nebo počítače. Můžete přenášet varné programy a recepty do jednotlivých zařízení,
aktualizovat je a dokumentovat data HACCP. „Setkali jsme se s kuchaři, kteří fascinovaně sledují noční
přípravu a ráno jsou nadšení z výsledku“, vyzdvihuje Jindřich Švestka. Opravdu neexistuje lepší důkaz
atraktivity a efektivity zařízení.