T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

NOVÝ TREND: Jednoduše připraveno a snadno prodáno. Využijte kapacity své kuchyně i v době lockdownu.

19 února, 2021
Využijte kapacity své kuchyně i v době lockdownu.
Kuchyně nefungují naplno, ale zásoby surovin jsou. Co se může zdát prokletím, se může proměnit ve výhodu. Tím je například výroba vlastních polotovarů. Je to skvělý způsob zužitkování zásob. Čerstvé těstoviny v krabičce s domácí boloňskou om konzervací potravin, inteligentní kuchyňská technologie je tu, aby pomohla.
Máte plnou lednici nejrůznějších surovin? Zkuste vytvořit chutné omáčky, masa nebo polévky. Výčet může být nekonečný a každé jídlo může být uchováno, pokud je správně připraveno. Buď jej zužitkujete v restauraci nebo prodáte jako dovážkové jídlo. Tento způsob přípravy jídel na rozvoz má v mnohém výhodu nad klasickou dovážkou plně připravených jídel. Zákazník si přípravu dokončí doma v pohodlí a na stole bude mít chutné a teplé jídlo. Tímto množství jídel, které může být dováženo stoupá. Méně záleží na tom, jestli jsou jednotlivé pokrmy vhodné pro rozvoz nebo ne. Pokud jde o samotné pohodlí, tímto způsobem lze přepravovat téměř všechno. Už nezáleží na plánu trasy rozvozu, dokonce na celostátní úrovni je to možné, nic už nemůže vychladnout a
konzistence bude stále stejná. Jednotlivé ingredience zabalené samostatně v krabičkách přináší zážitek z oblíbené restaurace přímo do domácích jídelen zákazníků. Představte si čerstvě dohotovený pokrm v domácím pohodlí z předem ochucených a předvařených ingrediencí, které si  poskládáte dle návodu.
„Aby výsledný produkt uspokojil požadavky zákazníků, musí chutnat tak, jak je na něj zákazník
zvyklý,“ říká Petr Náhlík, národní šéfkuchař RATIONAL. Konvektomat iCombi Pro a multifunkční
pánev iVario, která pracuje s kontaktním teplem, zajišťují to, že pomocí inteligentních varných
procesů je na konci vždy požadovaný výsledek, dokonce bez přílišného dohledu.
Existuje několik možností k uchování pokrmů. Například metoda sous-vide, kde je surovina
ochucena a zavakuována v obalu na jednotlivé porce, následně je připravena v páře, v našem
případě v konvektomatu iCombi Pro, nebo ve vodní lázni, v případě mulifunkce iVario. Výsledkem
je třeba měkké a šťavnaté kuře s křupavou kůžičkou na povrchu dotaženou v zákazníkově troubě.
Takto připravené pokrmy můžou být uchovávány několik dní bez problémů.
Další možností je uchovávání ve sklenicích. Jako obvykle připravíte pokrmy v iCombi Pro nebo
iVario a naplníte sklenice. Následně jsou naplněné sklenice konzervovány v iCombi Pro pomocí
procesu “polokonzervy”. Proces pracuje automaticky a vy jen čekáte. Nakonec uzavřete sklenice a
necháte je zchladnout. Vakuum je ve sklenici vytvořeno automaticky. Většina jídel může být tímto
způsobem konzervována až 3 měsíce, některé až 6 měsíců.
Třetí možnost je klasická plechovka. Proces je v iCombi Pro stejný jako v případě konzervace ve
sklenicích, konzervy jsou jen uzavřeny. Petr Náhlík má skvělý tip pro poslední dva zmíněné
procesy: „Pokud například připravujete rolády, nezapoměňte, že přednastavený program s
procesem pro polokonzervy Vám sám zajistí vyšší měkkost.“
Tento způsob je bez velkých obtíží dobrá cesta k nakopnutí prodeje „s sebou“ nebo „z rozvozu“.
Navíc můžeme eliminovat odpad, zvláště pokud je jídlo uchováno ve sklenicích. Stačí zavést
systém zálohovaných obalů. Šance na to, že se zákazníci vrátí se tak zvyšuje. A když restaurace
zase otevře, takto získaná výhoda přijde určitě vhod. Pokrmy, které vyžadují dlouhou přípravu,
můžou být připraveny dopředu, třeba přes noc, a zužitkovány během návštěvnické špičky.
Kontakt:
RATIONAL Czech Republic s.r.o.
Aneta Balgová
Marketing a zákaznický servis
Evropská 859/115
160 00 Praha 6
Česká republika
a.balgova@rational-online.com
rational-online.com
facebook
http://facebook.com/RATIONAL.AG
twitter
http://twitter.com/RATIONAL_AG
Youtube
http://www.youtube.com/user/RATIONALAG

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...