T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

O čaji s Honzou Zlámaným

15 dubna, 2020

Tea pairing je prý budoucností fine dining. O tom, jak může čaj prospět vašemu provozu, jsme se bavili s teatenderem, který je podle hodnocení odborné poroty národního kola Tea Masters Cupu v párování s čajem nejlepší v České republice.

Jak vzniklo pojmenování teatender?
Za dob mého působení v čajovnách se lidem, kteří zde pracovali, říkalo čajmeni, čajníci nebo čajovníci. Když se ale před několika lety zakládala asociace Czech Teatenders – zájmová skupina členů České barmanské asociace CBA, název se hodně řešil. V odborných profesích v Čechách totiž máme jasně daného someliéra, baristu a barmana.

Název čajový someliér nebo čajový barista nezní ideálně, ale pro označení barmana se v angličtině používá velmi pěkné slovo bartender s významem obsluha baru. Odtud pak vzniklo pojmenování teatender, tedy někdo, kdo s patřičnými znalostmi obsluhuje, tedy servíruje čaj.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 1/2020 – str. 4.

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...