T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Originální tmavý linecký dort podle cukrárny Jindrak

10 dubna, 2020

Suroviny pro dort s průměrem 24 cm:
• 200 g másla pokojové teploty
• 330 g hladké mouky
• 200 g moučkového cukru
• 130 g pražených lískových ořechů
• 2 celá vejce
• koření (vanilka, citronová kůra, skořice, hřebíčkový prášek)
• 10 g prášek do pečiva
• 300 g jemného rybízového džemu
• 1 vejce na potření
• 60 g mandlových lupínků na zdobení

Postup 
Lískové ořechy jemně nameleme, promícháme s moukou, kořením, moučkovým cukrem a prohněteme s máslem a vejci. Můžeme těsto hníst rukama nebo použít kuchyňský robot. Hotové těsto musí v chladničce chvíli (alespoň půl hodiny) vychladnout. Mezitím zahřejeme troubu na 190 °C. Nyní je čas zpracovat těsto. Z těsta odebereme 1/4 a odložíme stranou. Zbývající 3/4 těsta poprášíme moukou a rozválíme na tloušťku 1/2 cm do průměru koláčové formy 24 cm. Takto vytvořenou základnu dáme do formy a potřeme silnou vrstvou džemu. Ze zbylého těsta vytvoříme typickou mřížku lineckého dortu a jedním válečkem z těsta utvoříme kolem dokola okraj. Mřížky a okraj potřeme rozšlehaným vejcem a okraj posypáme mandlovými lupínky. Pečeme při 190 ° C po dobu přibližně 40 až 45 minut. Necháme dort trochu vychladnout a opatrně ho odstraníme z formy. Aby byl správně připravený dort vláčný a nedrolil se, musíme ho nechat ležet minimálně dvě noci v chladu.

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...