Suroviny
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice + 1 lžička pro přípravu kvásku
50 g rostlinného másla
20 g droždí
100 ml rostlinného mléka
Drobenka:
- 2 hrnky ostružin (nebo jiného bobulovitého ovoce(
4 lžíce hrubé mouky
4 lžíce cukru krupice
45 g rostlinného másla
Postup
Do malé misky nadrobíme droždí, přidáme jednu lžičku cukru a polovinu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku s cukrem a přidáme rozpuštěné rostlinné máslo s kváskem. Důkladně prohněteme a vytvoříme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout pod utěrkou. Drobenku připravíme smícháním nakrájeného másla, mouky a cukru až nám vzniknou malé hrudky. Odložíme do lednice. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále (na tloušťku přibližně 0,5 cm). Na těsto ukládáme ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme asi 30 minut na 180 °C. Před pečením můžeme kraje koláče potřít rozpuštěným rostlinným máslem smíchaným s rostlinným mlékem.
Dobrou chuť!!!
A z jakého ovoce pečete nejraději Vy?