Úklid
– pravidelná dezinfekce často používaných povrchů (kliky, stoly, židle, zábradlí, vypínače, apod.)
– ošetření dezinfekcí i uklízecích pomůcek po každém jejich použití
– každodenní vynášení odpadů a dezinfekce v okolí odpadkových košů
– zvýšená hygiena v prostorech, kde se naskladňuje zboží
– udržování prostor a zařízení v čistotě v souladu s nastavenými sanitačními postupy dle platných legislativních nařízení
– zpracování pokynů pro úklid a dezinfekci a proškolení zaměstnanců
Úklid na toaletách
– provádění úklidu toalet a společných prostor pro zákazníky v pravidelných intervalech, nejlépe každou hodinu
– pravidelná dezinfekce povrchů, kterých se zákazníci často dotýkají (kliky, vodovodní baterie, dávkovače mýdel, zásobníky ručníků, záchodová sedadla, splachovadla, vypínače apod.)
– používání jednorázových ručníků, zajištění jejich dostatku
– zajištění dostatku toaletních papírů a mýdla v dávkovačích, popř. dezinfekce na ruce
– na toaletách vyvěšení propagačních materiálů s instrukcemi správného mytí rukou a zvýšené potřeby dodržování hygienických opatření
Osobní hygiena zaměstnanců a hostů
– zjištění dezinfekce pro hosty na vstupu do zařízení
– důkladná osobní hygiena, časté a správné mytí rukou
– správné používání roušky, dbání na její čistotu a správnou manipulaci s ní
– vybavení zaměstnanců dalšími ochrannými pomůckami (rukavice, ochranné štíty), pokud je to třeba
– osvojení si správných návyků při kašli, kýchání, manipulace s kapesníkem…
– omezení kontaktů a dodržování odstupu
– při jakýchkoliv příznacích onemocnění zůstat doma
– nastavení směnného provozu, zaměstnanci z protisměn by neměli přijít do osobního kontaktu
– zamezení/omezení přístupu do provozovny cizím/neprověřeným lidem
– zavedení preventivního testování zaměstnanců
– eliminování nebezpečí nákazy – chovat se zodpovědně na pracovišti i v soukromí
Hygiena potravin
– při zpracování a výrobě potravin/pokrmů dodržování nastavené správné výrobní praxe a systémů HACCP (hygienické standardy)
– používání vhodných čisticích a úklidových prostředků vhodným způsobem rozšířené o desinfekci v rizikových činnostech
Kontrola škůdců
– zajištění prostorů proti výskytu škůdců (mouchy, švábi, hlodavci,..), kteří mohou šířit nákazu z kontaminovaných povrchů