T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Proč zvýšit nabídku rostlinných jídel ve vaší jídelně?

26 srpna, 2020

Významně narůstá počet lidí, kteří experimentují s alternativami živočišných produktů, ať už kvůli zdraví, ochraně životního prostředí či podmínkám zvířat ve velkochovech. Až desetina české populace preferuje stravu s vyloučením masa a ještě více lidí se chystá v budoucnu maso omezit. Nenechte si ve svém podniku ujít trend rostlinné kuchyně a překvapte své strávníky!

Dle průzkumu agentury IPSOS z května tohoto roku se úplně bez masa stravují 4 % Čechů, mezi nimiž převládají lidé do 44 let. Veganskou stravu nejvíce vyhledávají mladí lidé do 35 let. Vedle veganství a vegetariánství je novým trendem flexitariánství, u kterého lidé konzumují maso a živočišné produkty jen příležitostně nebo jeho spotřebu cíleně omezují. Do budoucna chce více rostlinných produktů na úkor živočišných do svého jídelníčku zařadit 28 % Čechů, přičemž se jedná především o mladší generaci.

Pro naši planetu

Zařazením rostlinných jídel do vaší nabídky oslovíte nové zákazníky, kteří se zajímají o to, co jí a jaký má jejich strava dopad. Jedním z hlavních důvodů pro zařazení rostlinných jídel jsou totiž ekologické důvody. Rostlinné potraviny mají nižší uhlíkovou stopu a jejich vypěstování je udržitelnější i z hlediska zdrojů vody a půdy. I to je důvodem, proč mnoho mladých lidí preferuje alternativní rostlinné produkty před těmi živočišnými.

Rostlinně se stravující jedinec má asi o 60 % menší uhlíkovou stopu než jedinec konzumující maso. Samozřejmě velký vliv hraje to, jak často maso konzumujeme, přičemž s rostoucí mírou konzumace masa roste i ekologická stopa. Proto i omezení masa na několikrát týdně či zařazení pravidelných bezmasých dní má velký vliv na celkový dopad na planetu a její zdroje.

 

Více se dočtete v tištěném vydání č. 3/2020 – podzim

úvodní foto: Česká veganská společnost

Aktuálně

Podnikání rozjelo nejvíc lidí skoro za 30 let – nejčastěji v gastronomii

18 února, 2023

Navzdory drahým energiím a vysoké inflaci vzniklo loni v ČR více než 112...

Nové zimní menu od šéfkuchaře Marka Fichtnera v Trezoru restaurace Červený Jelen

25 ledna, 2023

Trezor zpravidla bezpečně ukrývá vzácné cennosti. A nejinak je tomu v případě kulinářského...