T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Rebarbora – Zelenina na sladko

10 dubna, 2020

Rebarbora je vytrvalá rostlina s ostře kyselou chutí, které se v našem podnebním pásu daří velmi dobře. Dostat se ale ke kvalitní lokální produkci je relativně složité, říkají Gabriela a Tomáš Hrubcovi z pražské cukrárny Votre Plaisir. Jejich letité pátrání na trzích po celé naší republice ale nakonec své ovoce, v tomto případě zeleninu, přineslo. Po dobu sklizně (maximálně dvou měsíců) se tak na jejich cukrářském pultu objevují dezerty z rebarbory, kterou odebírají od malého českého farmáře.

Kdy si ji vychutnat?
Ač jde o artikl, který se v prodeji objevuje již v předjaří, ideální kvalita ke zpracování přichází až v čase sklizně prvních jahod. Ostatně s nimi se reveň báječně chuťově doplňuje. Raná rebarbora je totiž až nepříjemně trpká. Staré lidové zvěsti údajně praví, že sklízet by se měla jen do dne svatého Jana (24. června). Ideální dobou pro nákup jsou tedy měsíce květen a červen. Starší rostliny totiž pak kumulují ve využívané části řapíků až příliš velké množství kyseliny šťavelové, která je za syrového stavu jedovatá.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 1/2020 – str. 11.

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...