T&M CREATIVE

Rebarbora – Zelenina na sladko

10 dubna, 2020

Rebarbora je vytrvalá rostlina s ostře kyselou chutí, které se v našem podnebním pásu daří velmi dobře. Dostat se ale ke kvalitní lokální produkci je relativně složité, říkají Gabriela a Tomáš Hrubcovi z pražské cukrárny Votre Plaisir. Jejich letité pátrání na trzích po celé naší republice ale nakonec své ovoce, v tomto případě zeleninu, přineslo. Po dobu sklizně (maximálně dvou měsíců) se tak na jejich cukrářském pultu objevují dezerty z rebarbory, kterou odebírají od malého českého farmáře.

Kdy si ji vychutnat?
Ač jde o artikl, který se v prodeji objevuje již v předjaří, ideální kvalita ke zpracování přichází až v čase sklizně prvních jahod. Ostatně s nimi se reveň báječně chuťově doplňuje. Raná rebarbora je totiž až nepříjemně trpká. Staré lidové zvěsti údajně praví, že sklízet by se měla jen do dne svatého Jana (24. června). Ideální dobou pro nákup jsou tedy měsíce květen a červen. Starší rostliny totiž pak kumulují ve využívané části řapíků až příliš velké množství kyseliny šťavelové, která je za syrového stavu jedovatá.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 1/2020 – str. 11.

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...