T&M CREATIVE

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a udržitelnosti mořské fauny a flory Salmon Eye. Tento ohromující dvojitě zakřivený elipsoidní objekt připomínající mimozemskou kosmickou loď, je inspirován tvarem rybího oka a stříbřitá struktura koule jako by se vznášela ve fjordu Hardanger v západním Norsku, vystavena divokým živlům přírody, obklopená velkolepou norskou přírodou s fjordy, horami a ledovci. 

Iris – bohyně nebe i země

Na konci jara 2023 se naplno projevil potenciál krásné stavby, protože zde své brány otevřela luxusní restaurace Iris s šéfkuchařkou Anikou Madsen v čele. Zážitek z restaurace v Iris je už cesta tam. Vše začíná projížďkou lodí na palubě jedné z plně elektrických lodí Malm a Melder z centra Rosendalu do loděnice dánské šéfkuchařky Aniky Madsen na Snilstveitøy, kde vám je představeno menu na večer a podáno občerstvení  a aperitiv na uvítanou. Cesta pak pokračuje k Salmon Eye, kde zažijete doslova multismyslový zážitek.

S nádherným výhledem na fjord a hory ochutnáte 18 chodové degustační menu, kde je každé jídlo jedinečné chutí a zážitkem. Menu v Iris se čte jako příběh. Příběh o výzvách a hrozbách pro globální potravinový systém, ale také s nápady a návrhy na budoucí inovace, které nám mohou pomoci přiblížit se k jejich řešení. Pro Aniku, která opustila Kodaň a usadila se na malém ostrově Sniltsveitøy, je tento podnik příležitostí, jak se co nejblíže přiblížit štědrosti moře.

„Tady na norském pobřeží mohu prozkoumat celý vesmír pod vodou, o kterém jsem v Kodani mohla jen snít. Tato oblast nabízí jedny z nejčistších a nejzajímavějších mořských plodů na světě. Pracuji se surovinami, jako je invazivní červený mořský ježek a všechny druhy místních mořských řas. V nabídce je také nepřeberné množství regionálních produktů, jako je maso zvěřiny, ovčí mléko a mošty. Pokud objevím novou a zajímavou přísadu, nebojím se posouvat hranice – ale abych ji správně předvedla a přesvědčila lidi, aby ji milovali, musí být opravdu lahodná. Nikdy nebudu dělat kompromisy s chutí.“popisuje svůj koncept Anika Madsen.

Pokud počasí dovolí, jeden z chodů se  podává dokonce na střeše, grilovaný na otevřeném ohni, abyste si ho mohli vychutnat na čerstvém fjordském vzduchu. Na konci večera budete přepraveni zpět lodí do Rosendalu.

Pobavení i poučení

Doporučuje se spojit zážitek z restaurace s prohlídkou samotného Salmon Eye.Salmon Eye je zážitkové centrum věnované inspiraci a informování světa o tom, jak lépe krmit planetu udržitelnými mořskými plody. Vždyť 71 % zemského povrchu je pokryto vodou, ale pouze 2 % světové spotřeby potravin na obyvatele pochází z moře. OSN odhaduje, že do roku 2050 budeme potřebovat o 56 % více potravin, abychom nasytili 10 miliard lidí. Zároveň se nemůže zvýšit využití půdy a emise uhlíku se musí snížit o 67 %.

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...