T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Sbohem, klasický oběde!

22 listopadu, 2019

Změny ve stravovacích návycích současných strávníků začínají ovlivňovat i oblast účelového stravování. Co kantýnám a menzám přinese budoucnost? Odpověď na tuto otázku se pokouší dát analýza Foodreport 2019 uznávané rakouské trendové výzkumnice Hanni Rutzler.

V Evropě závodním kantýnám a menzám v poledne ubývají strávníci. Čím je to způsobeno? Může za to více faktorů. Zvýšila se nabídka pracovních míst s flexibilní pracovní dobou, nebo rovnou s možností home office a lidé prostě pracují jinde a v jiný čas. Dalším důvodem je pracovní prostředí. Ze svých prosklených paláců, kde díky open space nemají kousek soukromí, unikají alespoň v poledne do okolních ulic a samozřejmě i restaurací statisíce lidí. Chtějí alespoň při obědě vidět jiné tváře a slyšet jiné hlasy než svých kolegů. Ani studenti už nechtějí sedět po hodinách strávených ve školních lavicích v neútulné jídelně, s těžkým vzduchem plným výparů z uvařených jídel. Venku je nejen jiné jídlo, ale i zážitky, i když za mnohem vyšší cenu než v menze.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 3/2019 – str. 6.

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...