T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Slaný koláč se špenátem, karamelizovanou dýní, slaninou a ricottou s malým trhaným salátkem

18 listopadu, 2019
  • Recept na 10 porcí g/ml:
    2,5 kg špenát Dione Premium
    100 g cibule Agrimex FS
    20 g česnek stroužky Agrimex FS
    500 g dýně Bambino Agrimex FS
    na 10 porcí pizza těsto Vitana
    dle chuti sůl Himálajská Chef Club
    špetka tymián Vitana
    30 ml olivový olej Chef Club
    100 ml smetana Chef Club
    50 ml řepkový olej
    250 g ricotta
    4 ks vejce
    150 g trhané saláty
    100 g cherry rajčata
    25 g červená cibule
    špetka cukr
    dle chuti vinný ocet

Postup:
Vitana pizza těsto si připravíme podle návodu a rozválíme ho do potřebné velikosti a tloušťky. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Pekáč, plech nebo gastro nádobu vymažeme olejem, vložíme vyválené těsto a zatížíme ho např. fazolemi nebo hrachem, aby nevypuklo. Předpečeme si jej cca 10 minut, poté vyjmeme, necháme vychladnout a zbavíme ho zatížení. Na oleji orestujeme kostičky dýně Bambino, zasypeme třtinovým cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Dále si zarestujeme dozlatova také cibuli, česnek a přidáme špetku tymiánu.
V míse vyšleháme vejce s ricottou a smetanou, jemně osolíme, přidáme orestovanou cibuli s česnekem a tymiánem, 2/3 zkaramelizované dýně a rozmražený, vymačkaný špenát zbavený přebytečné vody. Na korpus rovnoměrně rozložíme zamíchaný špenát, posypeme zbylou dýní a vložíme do trouby. Pečeme při 140 °C cca 45 minut (podle výšky špenátové směsi).

Mezitím si připravíme trhané saláty, které ochutíme olejem, cukrem, solí a vinným octem a promícháme s cherry rajčátky a kolečky červené cibule. Hotový slaný koláč můžeme podávat za studena i za tepla společně s naservírovanou salátovou směsí.
3 tipy šéfkuchaře:
• aby se těsto nepřilepilo, formu můžete vyložit pečicím papírem
• na zatížení těsta používejte velké druhy fazolí nebo hrachu, malé se rády zapečou do těsta
• pokud dáte špenátovou směs na syrové těsto, koláč nebude křupavý, ale blátivý

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...