- Recept na 10 porcí g/ml:
2,5 kg špenát Dione Premium
100 g cibule Agrimex FS
20 g česnek stroužky Agrimex FS
500 g dýně Bambino Agrimex FS
na 10 porcí pizza těsto Vitana
dle chuti sůl Himálajská Chef Club
špetka tymián Vitana
30 ml olivový olej Chef Club
100 ml smetana Chef Club
50 ml řepkový olej
250 g ricotta
4 ks vejce
150 g trhané saláty
100 g cherry rajčata
25 g červená cibule
špetka cukr
dle chuti vinný ocet
Postup:
Vitana pizza těsto si připravíme podle návodu a rozválíme ho do potřebné velikosti a tloušťky. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Pekáč, plech nebo gastro nádobu vymažeme olejem, vložíme vyválené těsto a zatížíme ho např. fazolemi nebo hrachem, aby nevypuklo. Předpečeme si jej cca 10 minut, poté vyjmeme, necháme vychladnout a zbavíme ho zatížení. Na oleji orestujeme kostičky dýně Bambino, zasypeme třtinovým cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Dále si zarestujeme dozlatova také cibuli, česnek a přidáme špetku tymiánu.
V míse vyšleháme vejce s ricottou a smetanou, jemně osolíme, přidáme orestovanou cibuli s česnekem a tymiánem, 2/3 zkaramelizované dýně a rozmražený, vymačkaný špenát zbavený přebytečné vody. Na korpus rovnoměrně rozložíme zamíchaný špenát, posypeme zbylou dýní a vložíme do trouby. Pečeme při 140 °C cca 45 minut (podle výšky špenátové směsi).
Mezitím si připravíme trhané saláty, které ochutíme olejem, cukrem, solí a vinným octem a promícháme s cherry rajčátky a kolečky červené cibule. Hotový slaný koláč můžeme podávat za studena i za tepla společně s naservírovanou salátovou směsí.
3 tipy šéfkuchaře:
• aby se těsto nepřilepilo, formu můžete vyložit pečicím papírem
• na zatížení těsta používejte velké druhy fazolí nebo hrachu, malé se rády zapečou do těsta
• pokud dáte špenátovou směs na syrové těsto, koláč nebude křupavý, ale blátivý