Čím dál víc se setkáváme s potížemi při konzumaci masa. Děti maso odmítají, senioři mají problémy s jeho přijímáním. Výsledkem může být nedostatek potřebných živin, a to především bílkovin, které v těle plní důležité funkce – u dětí je to funkce stavební pro růst organismu, u seniorů také funkce transportní. Ve stravovacích provozech si tak kuchaři musejí chtě nechtě lámat hlavu s tím, jak se postarat o bohatý zdroj komplexní bílkoviny, a to i v bezmasých jídlech…
„Lidé často trpí nedostatkem bílkovin – u seniorů je to až 80 % – a je problém, jak požadovaného množství bílkoviny v těle dosáhnout. Obecně lze uvažovat o potřebě 0,8–1 g bílkoviny na kg hmotnosti. Váží-li tedy dítě 20 kilogramů, potřebuje 20 gramů bílkovin denně. Ale u seniora o váze 80 kg to je již 64 g i více,“ vysvětluje Jiří Plánička z firmy Proteiner Trading Praha. Jídelníček by měl být pestrý a obsahovat různé zdroje bílkovin – maso, mléčné výrobky, obiloviny, vejce, luštěniny. Jakmile ale maso vypadne, je třeba se nad optimálními poměry živin zamýšlet…
Více se dočtete v tištěném vydání č. 3/2019 – str. 17.