Asociace kuchařů a cukrářů ČR vyhlašuje 4. ročník kulinářské soutěže „Nejlepší kuchařka/kuchař roku 2021 ve společném stravování“, která má ukázat možnosti v jednotlivých oblastech společného stravování, inspirovat ke zdravému a trendovému vaření.
Pochlubte se tím nejlepším, co vaříte svým strávníkům a ukažte světu, že umíte vařit zdravě a chutně. Vyberte si ze čtyř soutěžních kategorií a přihlaste se do soutěže.
Propozice soutěže
Asociace kuchařů a cukrářů ČR vyhlašuje 4. ročník soutěže pro kuchařky a kuchaře z mateřských škol, základních škol, středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů atd.
Kategorie:
Svačinky pro děti od 3 do 6 roků
Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků
Bezmasý rostlinný pokrm
Racionální pokrm pro nemocné a seniory
Motto: Atraktivně, chutně a zdravě!
Soutěž je určena:
Kuchařkám a kuchařům z provozoven společného stravování, kteří chtějí představit moderní svačinky nebo pokrm v duchu zadání pro jednotlivé kategorie.
Forma soutěže:
Soutěž je dvoukolová:
- Korespondenční kolo je od 1. 6. 2021 do 26. 9. 2021.
- Praktické finálové kolo se uskuteční od 26. 10. 2021 do 27. 10. 2021 v Makro Akademii Praha, zúčastní se 10 nejlepších v korespondenčním kole z každé kategorie.
Svačinky pro děti od 3 do 6 roků
(2 slané a 1 sladká)
Smyslem soutěže je ukázat, že se stravování dětí v mateřských školách věnuje veliká péče a pozornost, což se promítá i do denních doplňkových jídel – přesnídávek a svačin, jejichž nutriční hodnota, chuť a pestrost je neméně důležitá.
Informace a podmínky účasti v soutěži:
- Korespondenční kolo je vyhlášeno od 1. června do 26. září 2021
- Soutěžící se mohou přihlašovat do soutěže od 15. července 2021
- Odkaz na přihlašovací formulář bude zveřejněn 15. 7. 2021 na: akc.cz a www.jidelny.cz
- Soutěž je určena pro dvoučlenné týmy.
- Každý soutěžní tým vyplní požadované údaje v přihlašovacím formuláři pro danou kategorii.
- K vyplněné přihlášce se musí přiložit fotografie jednotlivých svačinek.
- Svačinky musí být nanormovány na 10 porcí v hrubé váze pro věkovou kategorii 3-6 roků dle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění platných předpisů. Normuje se vždy v gramech nebo mililitrech.
- Svačinky musí být připraveny v duchu výživových doporučení pro danou věkovou kategorii.
- Průměrná cena za potraviny na přípravu jedné kompletní svačinky nesmí překročit 9,- Kč
- Svačinky mají být moderní, chutné, pestré a zdravé.
- U soutěžních svačinek musí být reálná příprava a výdej pro více jak 20 porcí.
- Hodnotí se vzhled, chuť, nutriční hodnota, pracnost a kreativita.
- Svačinky se prezentují bez nápoje.
Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků
Smyslem soutěže je ukázat, že stravování ve školních jídelnách je na vysoké úrovni
a pracovníci těchto zařízení umí připravit stravu, která je nejen kvalitní, ale zároveň i chutná
a atraktivní pro žáky a studenty.
Informace a podmínky účasti v soutěži:
- Korespondenční kolo je vyhlášeno od 1. června do 26. září 2021
- Soutěžící se mohou přihlašovat do soutěže od 15. července 2021
- Odkaz na přihlašovací formulář bude zveřejněn 15. 7. 2021 na: akc.cz a www.jidelny.cz
- Pokrmem se rozumí hlavní pokrmv obědovém menu.
- Povinnou surovinou jsou mleté kuřecí stehenní řízky bez kůže, na jednu porci maximálně 100 g.
- Soutěž je určena pro dvoučlenné týmy.
- Každý soutěžní tým vyplní požadované údaje v přihlašovacím formuláři pro danou kategorii.
- K vyplněné přihlášce se musí přiložit fotografie pokrmu.
- Pokrm musí být nanormován na 10 porcí v hrubé váze pro věkovou kategorii strávníků 12-18 roků dle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění platných předpisů. Normuje se vždy v gramech nebo mililitrech.
- Pokrm musí být připravený v duchu výživových doporučení pro danou věkovou kategorii.
- Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit 35,- Kč.
- Pokrm má být atraktivní, chutný a zdravý.
- U soutěžních pokrmů musí být reálná příprava a výdej pro více jak 100 porcí.
- Hodnotí se vzhled, chuť, nutriční hodnota, pracnost a kreativita.
Bezmasý rostlinný pokrm
Smyslem soutěže je ukázat atraktivní, nutričně vyvážené moderní bezmasé pokrmy, po kterých je stále větší poptávka. Ukázat, že moderní bezmasý pokrm je chutný, zdravý a zasytí stejně jako masité pokrmy.
Informace a podmínky účasti v soutěži:
- Korespondenční kolo je vyhlášeno od 1. června do 26. září 2021
- Soutěžící se mohou přihlašovat do soutěže od 15. července 2021
- Odkaz na přihlašovací formulář bude zveřejněn 15. 7. 2021 na: akc.cz a www.jidelny.cz
- Pokrmem se rozumí hlavní pokrmv obědovém menu pro dospělého strávníka.
- Není povolená žádná živočišná surovina.
- Soutěž je určena pro jednotlivce.
- Každý soutěžící vyplní požadované údaje v přihlašovacím formuláři pro danou kategorii.
- K vyplněné přihlášce se musí přiložit fotografie pokrmu.
- Pokrm musí být nanormován na 10 porcí v hrubé váze, normuje se vždy v gramech nebo mililitrech.
- Váha jedné porce odpovídá danému provozu, který se se přihlašuje do soutěže.
- Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit 40,- Kč.
- Pokrm má být atraktivní, chutný a zdravý.
- U soutěžních pokrmů musí být reálná příprava a výdej pro více jak 100 porcí.
- Hodnotí se vzhled, chuť, nutriční hodnota, pracnost a kreativita.
Racionální pokrm pro nemocné a seniory
Smyslem soutěže je ukázat, že ve společném stravování lze i s limitovanou stravovací jednotkou uvařit pokrmy, které jsou chutné, odpovídají současným trendům na stravování, jsou dobře stravitelné, s kvalitní nutriční hodnotou a dostatkem vlákniny. Jsou vhodné pro osoby, které nepotřebují přísné dietní omezení, jedná se o tzv. dietu č. 3.
Informace a podmínky účasti v soutěži:
- Korespondenční kolo je vyhlášeno od 1. června do 26. září 2021
- Soutěžící se mohou přihlašovat do soutěže od 15. července 2021
- Odkaz na přihlašovací formulář bude zveřejněn 15. 7. 2021 na: akc.cz a www.jidelny.cz
- Pokrmem se rozumí hlavní pokrmv obědovém menu pro dospělého strávníka.
- Povinnou surovinou jsou mleté kuřecí stehenní řízky bez kůže, na jednu porci maximálně 150 g.
- Soutěž je určena pro jednotlivce.
- Každý soutěžící vyplní požadované údaje v přihlašovacím formuláři pro danou kategorii.
- K vyplněné přihlášce se musí přiložit fotografie pokrmu.
- Pokrm musí být nanormován na 10 porcí v hrubé váze, normuje se vždy v gramech nebo mililitrech.
- Váha jedné porce odpovídá danému provozu, který se se přihlašuje do soutěže.
- Pokrm musí být připravený v duchu výživových doporučení pro prezentovanou kategorii.
- Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit 40,- Kč.
- Pokrm má být atraktivní, chutný a zdravý.
- U soutěžních pokrmů musí být reálná příprava a výdej pro více jak 100 porcí.
- Hodnotí se vzhled, chuť, nutriční hodnota, pracnost a kreativita.
Mnoho skvělých kulinářských nápadů Vám za AKC ČR přeje
Ing. Zdeněk Hladík
Předseda sekce veřejného stravování
M: +420 602 451 803
E: zdenek.hladik@countrylife.cz