T&M CREATIVE

Soutěž Nejlepší kuchařka/kuchař roku 2021 startuje!

27 května, 2021

 

 

Asociace kuchařů a cukrářů ČR vyhlašuje 4. ročník kulinářské soutěže „Nejlepší kuchařka/kuchař roku 2021 ve společném stravování“, která má ukázat možnosti v jednotlivých oblastech společného stravování, inspirovat ke zdravému a trendovému vaření.

 Pochlubte se tím nejlepším, co vaříte svým strávníkům a ukažte světu, že umíte vařit zdravě a chutně. Vyberte si ze čtyř soutěžních kategorií a přihlaste se do soutěže.

Propozice soutěže

Asociace kuchařů a cukrářů ČR vyhlašuje 4. ročník soutěže pro kuchařky a kuchaře z mateřských škol, základních škol, středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů atd.

 

Kategorie:

 

Svačinky pro děti od 3 do 6 roků

Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků

Bezmasý rostlinný pokrm

Racionální pokrm pro nemocné a seniory

 

Motto: Atraktivně, chutně a zdravě!

 

Soutěž je určena:

Kuchařkám a kuchařům z provozoven společného stravování, kteří chtějí představit      moderní svačinky nebo pokrm v duchu zadání pro jednotlivé kategorie.

Forma soutěže:

Soutěž je dvoukolová:

  1. Korespondenční kolo je od 1. 6. 2021 do 26. 9. 2021.
  2. Praktické finálové kolo se uskuteční od 26. 10. 2021 do 27. 10. 2021 v Makro Akademii Praha, zúčastní se 10 nejlepších v korespondenčním kole z každé kategorie.

 

Svačinky pro děti od 3 do 6 roků

 (2 slané a 1 sladká)

Smyslem soutěže je ukázat, že se stravování dětí v mateřských školách věnuje veliká péče a pozornost, což se promítá i do denních doplňkových jídel – přesnídávek a svačin, jejichž nutriční hodnota, chuť a pestrost je neméně důležitá.

Informace a podmínky účasti v soutěži:

  1. Korespondenční kolo je vyhlášeno od 1. června do 26. září 2021
  2. Soutěžící se mohou přihlašovat do soutěže od 15. července 2021
  3. Odkaz na přihlašovací formulář bude zveřejněn 15. 7. 2021 na: akc.cz a www.jidelny.cz
  4. Soutěž je určena pro dvoučlenné týmy.
  5. Každý soutěžní tým vyplní požadované údaje v přihlašovacím formuláři pro danou kategorii.
  6. K vyplněné přihlášce se musí přiložit fotografie jednotlivých svačinek.
  7. Svačinky musí být nanormovány na 10 porcí v hrubé váze pro věkovou kategorii 3-6 roků dle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění platných předpisů. Normuje se vždy v gramech nebo mililitrech.
  8. Svačinky musí být připraveny v duchu výživových doporučení pro danou věkovou kategorii.
  9. Průměrná cena za potraviny na přípravu jedné kompletní svačinky nesmí překročit 9,- Kč
  10. Svačinky mají být moderní, chutné, pestré a zdravé.
  11. U soutěžních svačinek musí být reálná příprava a výdej pro více jak 20 porcí.
  12. Hodnotí se vzhled, chuť, nutriční hodnota, pracnost a kreativita.
  13. Svačinky se prezentují bez nápoje.

Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků

Smyslem soutěže je ukázat, že stravování ve školních jídelnách je na vysoké úrovni

a pracovníci těchto zařízení umí připravit stravu, která je nejen kvalitní, ale zároveň i chutná

a atraktivní pro žáky a studenty.

Informace a podmínky účasti v soutěži:

  1.  Korespondenční kolo je vyhlášeno od 1. června do 26. září 2021
  2. Soutěžící se mohou přihlašovat do soutěže od 15. července 2021
  3. Odkaz na přihlašovací formulář bude zveřejněn 15. 7. 2021 na: akc.cz a www.jidelny.cz
  4. Pokrmem se rozumí hlavní pokrmv obědovém menu.
  5. Povinnou surovinou jsou mleté kuřecí stehenní řízky bez kůže, na jednu porci maximálně 100 g.
  6. Soutěž je určena pro dvoučlenné týmy.
  7. Každý soutěžní tým vyplní požadované údaje v přihlašovacím formuláři pro danou kategorii.
  8. K vyplněné přihlášce se musí přiložit fotografie pokrmu.
  9. Pokrm musí být nanormován na 10 porcí v hrubé váze pro věkovou kategorii strávníků 12-18 roků dle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění platných předpisů. Normuje se vždy v gramech nebo mililitrech.
  10. Pokrm musí být připravený v duchu výživových doporučení pro danou věkovou kategorii.
  11. Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit 35,- Kč.
  12. Pokrm má být atraktivní, chutný a zdravý.
  13. U soutěžních pokrmů musí být reálná příprava a výdej pro více jak 100 porcí.
  14. Hodnotí se vzhled, chuť, nutriční hodnota, pracnost a kreativita.

Bezmasý rostlinný pokrm

Smyslem soutěže je ukázat atraktivní, nutričně vyvážené moderní bezmasé pokrmy, po kterých je stále větší poptávka. Ukázat, že moderní bezmasý pokrm je chutný, zdravý a zasytí stejně jako masité pokrmy.

Informace a podmínky účasti v soutěži:

  1.  Korespondenční kolo je vyhlášeno od 1. června do 26. září 2021
  2. Soutěžící se mohou přihlašovat do soutěže od 15. července 2021
  3. Odkaz na přihlašovací formulář bude zveřejněn 15. 7. 2021 na: akc.cz a www.jidelny.cz
  4. Pokrmem se rozumí hlavní pokrmv obědovém menu pro dospělého strávníka.
  5. Není povolená žádná živočišná surovina.
  6. Soutěž je určena pro jednotlivce.
  7. Každý soutěžící vyplní požadované údaje v přihlašovacím formuláři pro danou kategorii.
  8. K vyplněné přihlášce se musí přiložit fotografie pokrmu.
  9. Pokrm musí být nanormován na 10 porcí v hrubé váze, normuje se vždy v gramech nebo mililitrech.
  10. Váha jedné porce odpovídá danému provozu, který se se přihlašuje do soutěže.
  11. Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit 40,- Kč.
  12. Pokrm má být atraktivní, chutný a zdravý.
  13. U soutěžních pokrmů musí být reálná příprava a výdej pro více jak 100 porcí.
  14. Hodnotí se vzhled, chuť, nutriční hodnota, pracnost a kreativita.

 

Racionální pokrm pro nemocné a seniory

Smyslem soutěže je ukázat, že ve společném stravování lze i s limitovanou stravovací jednotkou uvařit pokrmy, které jsou chutné, odpovídají současným trendům na stravování, jsou dobře stravitelné, s kvalitní nutriční hodnotou a dostatkem vlákniny. Jsou vhodné pro osoby, které nepotřebují přísné dietní omezení, jedná se o tzv. dietu č. 3.

Informace a podmínky účasti v soutěži:

  1.  Korespondenční kolo je vyhlášeno od 1. června do 26. září 2021
  2. Soutěžící se mohou přihlašovat do soutěže od 15. července 2021
  3. Odkaz na přihlašovací formulář bude zveřejněn 15. 7. 2021 na: akc.cz a www.jidelny.cz
  4. Pokrmem se rozumí hlavní pokrmv obědovém menu pro dospělého strávníka.
  5. Povinnou surovinou jsou mleté kuřecí stehenní řízky bez kůže, na jednu porci maximálně 150 g.
  6. Soutěž je určena pro jednotlivce.
  7. Každý soutěžící vyplní požadované údaje v přihlašovacím formuláři pro danou kategorii.
  8. K vyplněné přihlášce se musí přiložit fotografie pokrmu.
  9. Pokrm musí být nanormován na 10 porcí v hrubé váze, normuje se vždy v gramech nebo mililitrech.
  10. Váha jedné porce odpovídá danému provozu, který se se přihlašuje do soutěže.
  11. Pokrm musí být připravený v duchu výživových doporučení pro prezentovanou kategorii.
  12. Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit 40,- Kč.
  13. Pokrm má být atraktivní, chutný a zdravý.
  14. U soutěžních pokrmů musí být reálná příprava a výdej pro více jak 100 porcí.
  15. Hodnotí se vzhled, chuť, nutriční hodnota, pracnost a kreativita.

 

Mnoho skvělých kulinářských nápadů Vám za AKC ČR přeje

 

Ing. Zdeněk Hladík

Předseda sekce veřejného stravování

M: +420 602 451 803
E: zdenek.hladik@countrylife.cz

 

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...