T&M CREATIVE

Soutěž O nejlepší kuchařku či kuchaře ve společném stravování 2022 má své vítěze!

4 září, 2022

 

 

 

Čtyři soutěžní kategorie čekaly na soutěžící z řad kuchařek a kuchařů z mateřských, základních i středních škol, ale také nemocnic, léčebných zařízení, lázní či domovů pro seniory. Záměrem je nejen ocenit ty nejlepší mistry kuchařského umu, ale současně ukázat možnosti a variabilitu gastronomie v jednotlivých oblastech společného stravování, odhalit rezervy, splnit požadavky současných strávníků a inspirovat se ke zdravému vaření na úrovni 21. století.

Rok od roku jsem stále víc překvapen a velmi potěšen úrovní pokrmů, které soutěžící servírují. Fantazie, odvaha zapojit i méně tradiční suroviny, ale také pečlivost například v podobě vlastnoručně vyrobeného pečiva; to vše svědčí o maximálním nasazení a lásce ke kuchařině, kterou kolegové do oblasti společného stravování přinášejí. Bez jejich odhodlání a chuti vařit opravdu dobře pro malé i velké strávníky by to nešlo. Platová situace zaměstnanců segmentu společného stravování dlouhodobě není optimální, a bez nadšení jednotlivců by se jen těžko porota naší soutěže dnes dočkala tak skvělých jídel, jaká jsme dnes mohli v rámci soutěžní degustace ochutnat,“ zhodnotil pátý ročník soutěže Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

 

Soutěžní kategorie a vítězové roku 2022

 

Racionální pokrm pro nemocné a seniory

 Domov pro seniory v Perninku, p.o.

Kuřecí roláda se špenátem, dušené brambory s červenou čočkou a zeleninový krém

  1. Clementas Mlékovice

Kuřecí prso plněné cuketou a ředkvičkami, smažený bramborový salát, restovaná zelenina (cuketa, růžičková kapusta, máslová dýně, červená řepa) estragonová omáčka

  1. Rehabilitační ústav Hostinné

Kuře na paprice, knedlík

 

Svačinky pro děti od 3 do 6 roků 

  1. Mateřská škola Podlesí, Příbram

Borůvkový chia tvaroh s datlovým sirupem v ovesné tartaletce

Špenátová roláda s mikrozeleninkou, lahůdkovým droždím a domácí lučinou

Rustikální bageta se sušenými rajčaty s pomazánkou z čerstvého tuňáka s řapíkatým celerem

  1. Základní škola a mateřská škola Petrohrad

Krém z ricotty s macerovanými jahodami

Věnečky z odpalovaného těsta plněné špenátovou pomazánkou podávané s glazovanou mrkví

Domácí žitnopšeničné bagety s lososovou pomazánkou podávané s plátky jablek

  1. Scolarest- zařízení školního stravování s.r.o.

Dýňová bábovička

Zeleninový muffin

Špenátová palačinka s Lučinou

 

Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků 

  1. Základní škola Valašské Klobouky

Kuřecí prso plněné chřestem a anglickou slaninou, pyré z brambor a červené řepy, pečený květák s kurkumou, pesto z medvědího česneku, parmezánový chips

  1. SOŠ a SOU, Polička, Čs. armády 485

Kuřecí rolka plněná masovou fáší se sójovými boby a sušenými rajčaty, omáčka z pečených paprik, bramborový gratin a salátek z luštěnin

  1. Zařízení školního stravování Opava

Trhané kuřecí maso v domácí hamburgerové housce, hranolky z červené řepy a mrkve, dip z pečeného česneku

 

Bezmasý rostlinný pokrm 

  1. Základní škola Valašské Klobouky

Luštěninové koule, zeleninové ratatouille, špenátová polenta se sezamem

  1. Zařízení školního stravování Opava

Veganské pirožky plněné chilli sin carne se sójovým masem, mix listových salátů s dijonskou emulzí, dip z veggie zakysané smetany s kari

  1. Mateřská škola, Praha 8, Na Korábě 2/350

Zeleninové kari s batáty, dýní a mangem, veganské „masové kuličky“, čočkové lívanečky

 

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...