Čtyři soutěžní kategorie čekaly na soutěžící z řad kuchařek a kuchařů z mateřských, základních i středních škol, ale také nemocnic, léčebných zařízení, lázní či domovů pro seniory. Záměrem je nejen ocenit ty nejlepší mistry kuchařského umu, ale současně ukázat možnosti a variabilitu gastronomie v jednotlivých oblastech společného stravování, odhalit rezervy, splnit požadavky současných strávníků a inspirovat se ke zdravému vaření na úrovni 21. století.
„Rok od roku jsem stále víc překvapen a velmi potěšen úrovní pokrmů, které soutěžící servírují. Fantazie, odvaha zapojit i méně tradiční suroviny, ale také pečlivost například v podobě vlastnoručně vyrobeného pečiva; to vše svědčí o maximálním nasazení a lásce ke kuchařině, kterou kolegové do oblasti společného stravování přinášejí. Bez jejich odhodlání a chuti vařit opravdu dobře pro malé i velké strávníky by to nešlo. Platová situace zaměstnanců segmentu společného stravování dlouhodobě není optimální, a bez nadšení jednotlivců by se jen těžko porota naší soutěže dnes dočkala tak skvělých jídel, jaká jsme dnes mohli v rámci soutěžní degustace ochutnat,“ zhodnotil pátý ročník soutěže Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Soutěžní kategorie a vítězové roku 2022
Racionální pokrm pro nemocné a seniory
Domov pro seniory v Perninku, p.o.
Kuřecí roláda se špenátem, dušené brambory s červenou čočkou a zeleninový krém
- Clementas Mlékovice
Kuřecí prso plněné cuketou a ředkvičkami, smažený bramborový salát, restovaná zelenina (cuketa, růžičková kapusta, máslová dýně, červená řepa) estragonová omáčka
- Rehabilitační ústav Hostinné
Kuře na paprice, knedlík
Svačinky pro děti od 3 do 6 roků
- Mateřská škola Podlesí, Příbram
Borůvkový chia tvaroh s datlovým sirupem v ovesné tartaletce
Špenátová roláda s mikrozeleninkou, lahůdkovým droždím a domácí lučinou
Rustikální bageta se sušenými rajčaty s pomazánkou z čerstvého tuňáka s řapíkatým celerem
- Základní škola a mateřská škola Petrohrad
Krém z ricotty s macerovanými jahodami
Věnečky z odpalovaného těsta plněné špenátovou pomazánkou podávané s glazovanou mrkví
Domácí žitnopšeničné bagety s lososovou pomazánkou podávané s plátky jablek
- Scolarest- zařízení školního stravování s.r.o.
Dýňová bábovička
Zeleninový muffin
Špenátová palačinka s Lučinou
Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků
- Základní škola Valašské Klobouky
Kuřecí prso plněné chřestem a anglickou slaninou, pyré z brambor a červené řepy, pečený květák s kurkumou, pesto z medvědího česneku, parmezánový chips
- SOŠ a SOU, Polička, Čs. armády 485
Kuřecí rolka plněná masovou fáší se sójovými boby a sušenými rajčaty, omáčka z pečených paprik, bramborový gratin a salátek z luštěnin
- Zařízení školního stravování Opava
Trhané kuřecí maso v domácí hamburgerové housce, hranolky z červené řepy a mrkve, dip z pečeného česneku
Bezmasý rostlinný pokrm
- Základní škola Valašské Klobouky
Luštěninové koule, zeleninové ratatouille, špenátová polenta se sezamem
- Zařízení školního stravování Opava
Veganské pirožky plněné chilli sin carne se sójovým masem, mix listových salátů s dijonskou emulzí, dip z veggie zakysané smetany s kari
- Mateřská škola, Praha 8, Na Korábě 2/350
Zeleninové kari s batáty, dýní a mangem, veganské „masové kuličky“, čočkové lívanečky