T&M CREATIVE

Soutěž o nejlepší kuchařky a kuchaře 2020 ve společném stravování zná své vítěze

7 září, 2020

Poslední prázdninový týden se v Makro Akademii nesl ve znamení veřejného stravování. Od 25. do 27. srpna v jejích prostorách proběhlo finále 3. ročníku soutěže o nejlepší kuchařky a kuchaře 2020 ve společném stravování. Porotci během tří dnů ochutnali celkem 52 nápaditých jídel a vyhlásili vítěze 6 kategorií.

Všechny soutěžní dny byly od rána do večera nabité kvalitním, moderním a nutričně vyváženým jídlem, které má za úkol zaujmout i vybíravé strávníky. Do soutěže se mohli přihlásit kuchařky a kuchaři z provozů společného stravování všech typů.

„Mám obrovskou radost, že se kuchařky i kuchaři aktivně přihlašují do všech kategorií. Nejsou pro ně překážkou ani bezmasá nebo bezlepková jídla. Někteří s námi dokonce absolvovali všechny ročníky. Těm bych chtěl jménem Asociace kuchařů a cukrářů  České republiky obzvlášť poděkovat za jejich chuť veřejné stravování posouvat. Naslouchají potřebám strávníků, zamýšlí se nad nimi a zkouší zařazovat novinky,” pochvaluje si ředitel soutěže a předseda Sekce veřejného stravování Asociace kuchařů a cukrářů ČR Zdeněk Hladík.

  • Na řadu přišla chvála i konstruktivní kritika

Každý den se návštěvníci mohli těšit na pokrmy ze dvou kategorií. V 10 hodin zasedala odborná porota, která degustovala, hodnotila,  radila a chválila. Samozřejmě se objevila i slova konstruktivní kritiky. Jinak si ale soutěžící odnášeli hlavně slova díků za poctivou práci, kterou do veřejného stravování přinášejí.

Porotu zajímalo hlavně to, jestli je jídlo moderní, nutričně vyvážené a obstojí před strávníky, pro které je primárně určené. Důležitým kritériem byla i skutečnost, zda je možné jídlo připravit ve větším množství a vydávat ho postupně. Komisaři ale posuzovali i samotný proces přípravy.

Jednotlivá jídla hodnotili výživoví odborníci a kuchařští mistři z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. V jedenáctičlenné porotě nechyběl ani prezident Asociace  kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec:

„Naší hlavní myšlenkou je pomáhat lidem, kteří pracují v gastronomii a chtějí se dál zlepšovat. Proto se snažíme soutěžící navést správným směrem, dát jim zpětnou vazbu a inspirovat je. I já sám se pořád učím novým věcem, vzdělávám se a čerpám nové nápady. Protože člověk, který si myslí, že už všechno ví, je mrtvý. A to přece nechceme,” hodnotí.

  • Každý účastník si zasloužil velké poděkování

Pro soutěžící to byly tři dny plné nových zážitků i emocí. Spousta z nich není zvyklá připravovat jídlo pod dohledem všudypřítomných porotců. Není to totiž jen o vaření, ale i food stylingu a dokonalém načasování každého kroku. Při vyhlášení nechybělo dojetí a v očích vítězů se leskly slzy štěstí.

„Všem soutěžícím děkuji za účast a úsilí, které věnovali přípravám. Makro Akademii jsme v roce 2009 stavěli s tím, že tu budou probíhat právě takovéto soutěže. I my se čím dál více zaměřujeme na veřejné stravování. Proto jsem moc rád, že můžeme být už třetím rokem generálním partnerem,” uvádí marketingový ředitel společnosti MAKRO Petr Olbrich.

  • Výherci kategorií jsou z celé republiky

Všichni zúčastnění předvedli, že veřejné stravování se dá dělat moderně, nápaditě a zdravě. Že jídlo na talíři může vypadat minimálně stejně dobře jako v jakékoli restauraci. Největšímu zájmu soutěžících se těšila kategorie pokrmů pro seniory – 12 účastníků – a bezmasých jídel – 10 finalistů.

  • Nejlepší pokrm pro seniory 70+

První místo v této kategorii porota udělila Rehabilitačnímu ústavu Hostinné za kroupové rizoto s červenou řepou, bramborem a tuřínovým „zelím” s fenyklem.

Těsně za ním se umístila Hana Cábová. Ta pro porotu připravila konfitované trhané vepřové, bramborové pyré s cukrovým hráškem a k tomu celerovo-jablečný salát s červenou řepou.

Stupně vítězů pak uzavírá Ekolandia. Firma přijela soutěžit s recepturou na pečenou vepřovou plec po pirátsku na zelenině a černém pivu s bramborovo-dýňovým pyré.

  • Nejlepší bezlepkový pokrm

Na první místo v této kategorii dosáhly Léčebné lázně Konstantinovy Lázně. Porota ocenila jejich vepřovou pečeni s kapustou, smaženým hráškovým pyré a paprikovou omáčkou.

Druhé místo pak obsadila Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Prahy–Čakovic. Ti připravili vepřové karé sous-vide s jablky, bramborovo-mrkvové pyré a pohanku.

Jako třetí skončila Nemocnice následné péče, LDN Horažďovice. Tamní zástupce se pochlubil  vepřovou pečení v pivním bramboráku s psylliem a bylinkami. K tomu se podával salát ze syrové řepy, lesního medu a brynzy.

  • Nejatraktivnější pokrm ve středních školách

V kategorii středních škol zvítězila společnost F-Gastro catering zařízení školního stravování z Vrchlabí. U poroty kuchaři zabodovali marinovanou vepřovou pečení s dýňovým pyré, cherry rajčátky a trhanými listovými saláty.

Na druhé pozici se umístil tým ze Základní školy Nové město na Moravě, který připravil jarní závitek z kuřecího masa a zeleniny, gratinované brambory a pečenou zeleninu.

Na stupně vítězů se letos podruhé dostala Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Prahy–Čakovic. Porotci ocenili jejich kuřecí roládu s bazalkou, sušenými rajčaty a mozzarellou podávanou s hráškovým rizotem s parmazánem.

  • Nejlepší moderní bezmasý pokrm

I v kategorii bezmasých pokrmů obsadila první místo společnost F-Gastro catering zařízení školního stravování z Vrchlabí. Ve středu tedy naprosto dominovala. Jejich barevná letní miska plná luštěnin porotce ohromila.

Stříbro si odvezla Mateřská škola Hronov za svou fazolovou kaši podávanou s kořeněnou omáčkou, z pečených paprik, vlašskými ořechy a mesclun salátem.

Pořadí vítězů uzavřely Léčebné lázně Konstantinovy Lázně. Třetí místo si vysloužily jejich domácí špagety s mořskými řasami a rajčatovou omáčkou s olivami a Šmakoun klasik.

  • Nejchutnější svačinky v mateřských školách

První místo si vyvařila 51. mateřská škola Plzeň. Soutěž ovládla díky smoothie misce, domácí lučině s česnekovou trávou a pomazánce z tempehu a fermentované papriky.

Druhá se umístila Mateřská škola Podlesí z Příbrami. Porotu oslovila domácím vanilkovým pribináčkem, domácím kváskovým chlebem s drožďovou pomazánkou a špenátovými rolkami s chia semínky a jahodovým kefírem.

Třetí pozice připadla Mateřské škole z Nového Města na Moravě. Její zástupci připravili crumble s lesním ovocem, kapsičky z tvarohového těsta s ratatouille a sýrovou pomazánku s pečeným česnekem.

  • Nejchutnější pokrm v základních školách

První místo v poslední kategorii získala Základní škola Svitavy. Porotu zaujaly jejich šťavnaté kuřecí minikarbanátky se sýrem a zeleninou, bramborovo-batátové pyré a pečená červená řepa s mrkví a bylinkami.

Stříbro zacinkalo v týmu Ekolandia za vepřovou kotletu plněnou kaštany a švestkami. K ní podávali dýňovou omáčku a karlovarský knedlík s chia semínky.

Třetí místo připadlo Základní škole Valašské Klobouky. Na soutěž přijeli s kuřecím steakem na tymiánu, rajčatovo-paprikovým přelivem, jáhlami s kurkumou a zeleninovým salátem s dýňovými semínky.

  • Bez partnerů by to nešlo

Poděkování patří nejen soutěžícím, odborné porotě, ale i em partnerům, kteří podporují činnost sekce a bez nichž by soutěž nemohla proběhnout:

  • generálnímu partnerovi MAKRO Cash & Carry ČR
  • zlatému partnerovi Hofmann Bohemia
  • stříbrnému partnerovi Country Life
  • bronzovým partnerům AG FOODS Group, Bonduelle, Drana Catering, Happy Fish Delicates, Hraška, Hobby Chef, Purena, Rational, Robot Coupe, SOU U Krbu, Šmakoun, Savencia Fromage & Diary a Vodňanská drůbež
  • odbornému partnerovi Sekci nutričních terapeutů České asociace sester
  • hlavním mediálním partnerům Jídelny.cz a GASTRO REPORT & MINUTKA
  • mediálním partnerům – odborným časopisům Výživa a potraviny, Sociální služby a Rezidenční péče.

 

Podrobné informace o soutěži najdete na webu Asociace kuchařů a cukrářů ČR:

https://akc.cz/soutez-319/nejlepsi-kucharka-kuchar-roku-2020-ve-spolecnem-stravovani

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...