T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Tomáš Zahradil : „Ať už si přidáte do espressa třeba rum, káva musí být připravena správně.“

14 dubna, 2020

Správně připravený šálek kávy je komplexní vědou. Finální výsledek ovlivňuje každý dotek kávového zrna, a to snad od samotného momentu, kdy byla kávová plantáž vysazena. Nejsnadnější cestou, jak pochopit složitosti, je osvojit si nejdříve to nejpodstatnější. Espresso. Zasvěcením do jeho správného postupu a patřičných zákonitostí nás provede vedoucí sekce Mistr kávy z České barmanské asociace, Tomáš Zahradil.

Zákazníci nejčastěji vyhledávají kávu připravenou z tmavěji pražených zrn. Tmavší pražení totiž potlačuje ovocné tóny a tím i kyselost a naopak zvýrazní hořkost. „Komoditní zrna jsou dodávána ve směsích a na rozdíl od sezonní nabídky je pražírnou zaručena dlouhodobá stálost chuti. V oblibě je pak i v kombinaci s mlékem, cukrem či sladkými sirupy. Zmiňme například Latte macchiatto, slangově latté,“ vysvětluje Zahradil.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 1/2020 – str. 10.

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...