T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Úskalí nemocničního stravování

21 listopadu, 2019

Nemocniční strava a její kvalita je častým terčem stížností. V průzkumech spokojenosti pacientů v nemocnicích obvykle vychází jako jeden z nejčastějších faktorů, které pacientům pobyt v nemocnici „kazí“. Kritizována je ze všech možných hledisek – včetně toho, že její součástí jsou často nezdravá jídla. Skutečnost není ale až tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Je to více než rok, co na sociálních sítích vyvolala pohoršení fotografie talířů s koblihami údajně určenými pro pacienty z dětského pooperačního oddělení. „Dokud budeme pacientům ladit jejich zdraví k léčbě takovouto výživou, změn k lepšímu se nedočkáme,“ napsala k fotce blogerka, která si říká Doktorka v ofsajdu a která snímek na Facebooku sdílela. Snímek spustil lavinu komentářů o tom, jak špatná a nezdravá je strava v českých nemocnicích. „Kauza kobliha je stále živá,“ říká s úsměvem Květa Krajíčková, předsedkyně Sekce nutričních terapeutů České asociace sester a členka představenstva sekce veřejného stravování Asociace kuchařů a cukrářů, která pracuje jako klinická nutriční terapeutka společnosti MEDICON Hospitals. Kauza kobliha zároveň ukazuje, že nemocniční stravu lze ostřelovat z více pozic – v případě „slavné“ koblihy nešlo ani tak o to, zda byla nebo nebyla chutná, ale o to, že šlo podle kritiků o nezdravý pokrm.
Projevuje se tu tak trochu „střet generací“ – zatímco starší pacienti vyžadují omáčky s knedlíky, smažené řízky, pečivo s paštikou a jsou šťastní, když mají sladké pečivo k snídani, u mladších ročníků vstupují do hry různé představy o tom, jak by měla vypadat správná výživa a následují různé výživové trendy, které v současnosti hýbou světem – a vyžadují i v nemocnici stravování podle těchto představ o tom, co je a co není zdravá potravina. „Otázkou je, co je zdravá strava. A zdravá strava musí být především pestrá. A ani taková věc jako kobliha, pokud není na jídelníčku denně, se se zdravou stravou nevylučuje,“ říká Květa Krajíčková.
Sama přiznává, že tzv. racionální dieta – tedy „normální“ strava bez dietních omezení, která je největším terčem kritiky, je z pohledu moderních trendů v gastronomii trochu zastaralá. Důvod ale není zpátečnictví nemocnice, ale také ohled na pacienty. „Musíme si uvědomit, že většina pacientů jsou lidé v kategorii 70+. Pokud přijde někdo mladší, tak většinou je v nemocnici jen pár dní – dorazí na chirurgický výkon a dva dny nato jde domů. Takže někdy se nestačí v nemocnici ani pořádně najíst. A starší lidé většinou ta tolik kritizovaná jídla typu koblih a podobně vyžadují,“ dodává.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 3/2019 – str. 8.

Aktuálně

Jak dál po covid?

21 února, 2021

Jak se bude vyvíjet situace v cestovním ruchu, jak se změní preference hostů...

Až omezení skončí, budou se lidé do restaurací těšit, věří Lukáš Tesárek z Malostranské besedy

15 února, 2021

Lukáš Tesárek přes deset let působí jako ředitel gastronomického provozu v pražské Malostranské...