T&M CREATIVE

GASTRO TOUR

Vaříme podle Staré Gardy mistrů kuchařů – zajímavé tipy na studené i teplé omáčky

17 března, 2021

Figaro

Do majonézy vmícháme protlak z rajských jablíček a zjemníme šlehačkou.

 

Mouseline

Majonézu smícháme s hustou šlehačkou a dochutíme citronovou kůrou a šťávou.

 

Ravignote

Majonézu zjemníme šlehačkou, přidáme drobně posekané sardelky, estragon, kerblík, listovou petržel, kapary, okurky a šalotku.

 

Livorská

Kvalitní ocet a olej smícháme se syrovými žloutky, sardelovým máslem a sekanou listovou petrželí. Ochutíme bílým pepřem a muškátovým oříškem.

 

Maltézská

Majonézu smícháme s prolisovanými humřími vajíčky a navrch klademe ovařené lístky kosatce.

 

Ruská

Kousky masa z humra smícháme se stejným množstvím kaviáru, dobře  vyšleháme a prolisujeme přes jemné sítko. Přidáme do majonézy a dochutíme ostrou hořčicí a trochou vychladlé anglické omáčky.

 

Španělská

Základní majonézu smícháme s jemně posekanou šunkou, ochutíme česnekem, hrubozrnou hořčicí a mletou paprikou.

 

Kardinálská

Holandskou omáčku z rybího vývaru zjemníme račím máslem.

 

Anglická

Jíšku z másla a hladké mouky zalijeme vývarem z masa, dobře rozšleháme a přecedíme. Nakonec zjemníme zašleháním chladného másla a vmícháme kapary. Omáčka se hodí ke skopovému masu, ale i rybám.

 

Béarnaise

Bílé víno, estragonový ocet, jemně posekanou šalotku, estragon, kerblík, sůl a pepř svaříme na polovinu a necháme vychladnout. Zašleháme syrové žloutky a chladné máslo. Vše dobře prolisujeme a před podávání lehce nahřejeme.

Aktuálně

Velikonoční tradice ve slezské kuchyni

1 dubna, 2021

Už od nepaměti se člověk těšil na jaro. Když byla zima již...

Aplikace umožňující otevřít podniky je téměř hotová, čeká se na vládu

28 března, 2021

Aplikace ukáže, že nejste infekční. Je téměř hotová, čeká se na vládu....