T&M CREATIVE

Vaříme podle Staré Gardy mistrů kuchařů – zajímavé tipy na studené i teplé omáčky

17 března, 2021

Figaro

Do majonézy vmícháme protlak z rajských jablíček a zjemníme šlehačkou.

 

Mouseline

Majonézu smícháme s hustou šlehačkou a dochutíme citronovou kůrou a šťávou.

 

Ravignote

Majonézu zjemníme šlehačkou, přidáme drobně posekané sardelky, estragon, kerblík, listovou petržel, kapary, okurky a šalotku.

 

Livorská

Kvalitní ocet a olej smícháme se syrovými žloutky, sardelovým máslem a sekanou listovou petrželí. Ochutíme bílým pepřem a muškátovým oříškem.

 

Maltézská

Majonézu smícháme s prolisovanými humřími vajíčky a navrch klademe ovařené lístky kosatce.

 

Ruská

Kousky masa z humra smícháme se stejným množstvím kaviáru, dobře  vyšleháme a prolisujeme přes jemné sítko. Přidáme do majonézy a dochutíme ostrou hořčicí a trochou vychladlé anglické omáčky.

 

Španělská

Základní majonézu smícháme s jemně posekanou šunkou, ochutíme česnekem, hrubozrnou hořčicí a mletou paprikou.

 

Kardinálská

Holandskou omáčku z rybího vývaru zjemníme račím máslem.

 

Anglická

Jíšku z másla a hladké mouky zalijeme vývarem z masa, dobře rozšleháme a přecedíme. Nakonec zjemníme zašleháním chladného másla a vmícháme kapary. Omáčka se hodí ke skopovému masu, ale i rybám.

 

Béarnaise

Bílé víno, estragonový ocet, jemně posekanou šalotku, estragon, kerblík, sůl a pepř svaříme na polovinu a necháme vychladnout. Zašleháme syrové žloutky a chladné máslo. Vše dobře prolisujeme a před podávání lehce nahřejeme.

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...