T&M CREATIVE

Zdeněk Hladík: „I ve veřejném stravování je prostor pro kreativitu.“

23 září, 2019

Veřejnému stravování se dostává v poslední době stále více pozornosti. Nároky strávníků rostou a kuchaři hledají cesty, jak v rozpočtově omezených mantinelech a v provozech, kde se počty porcí počítají na stovky, vařit stále více zdravě, chutně a s využitím kvalitních surovin. Že to jde a že i v oblasti veřejného stravování je dnes už řada kuchařů, kteří dokážou tento rébus obdivuhodně vyřešit, o tom svědčil i druhý ročník soutěže Nejlepší kuchař ve společném stravování. „Soutěž ukazuje, že i v oblasti veřejného stravování už dnes máme ve velké míře poučené kuchaře, kteří nejen umějí vařit, ale vnímají jídlo i z hlediska výživových doporučení,“ říká představitel Sekce veřejného stravování AKC ČR a manažer kulinářských projektů společnosti Country Life Zdeněk Hladík.

Letošní ročník soutěže se dočkal dvou nových kategorií – příležitost dostaly i střední školy, samostatnou kategorií pak byl moderní bezmasý pokrm. Jak se tyto kategorie osvědčily?
Osvědčily se velice. Střední školy vnesly do soutěže opět nový prvek, nový pohled. Bylo to dáno i tím, že zatímco základní školy měly zadání nejchutnější pokrm, střední školy měly za úkol atraktivní pokrm. Výsledkem bylo, že řada pokrmů byla z kategorie „jíme bez příboru“. Ukazuje to, jak moc je u středoškoláků v oblibě fastfood a streetfood. Zároveň ale v zadání bylo, že tyto pokrmy musí být sice atraktivní, ale také zdravé a moderní. A soutěžící se s tím poprali skutečně skvěle, když tyto v původní verzi obvykle méně zdravé pokrmy typu burgery a podobně měnili ve zdravé a nutričně hodnotné.

Více se dočtete v tištěném vydání č. 3/2019 – str. 5.

Aktuálně

Lov velikonočních vajíček, zdobení kraslic s malérečkou i brunch pro ty, kdo si rádi přispí – Velikonoce v Mandarin Oriental, Prague

27 března, 2024

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě...

Restaurant Iris – udržitelná gastronomie v norském fjordu

11 prosince, 2023

V roce 2022 bylo slavnostně otevřeno zážitkové i výukové centrum akvakultury a...